PODIJELI

Uređaji na solarno napajanje, jednostavni za upotrebu, imaju ekran na dodir i u boji, primaju i kreditne kartice, daju informacije na četiri jezika i prodaju karte za javni prijevoz, kazalište ili muzeje.

Tako će, ukratko, izgledati novih stotinu modernih parkirnih aparata koji će u svibnju biti postavljeni na javna parkirališta diljem Zagreba, piše Jutarnji list.

Nudit će razne mogućnosti plaćanja, ističu iz Grada, kako bi parkiranje bilo što organiziranije, brže i sigurnije. Neovisno o zoni u kojoj se korisnik nalazi, moći će se kupiti satna ili višesatna, tjedna, mjesečna ili godišnja karta, komercijalna parkirališna karta, omogućiti produljenje povlaštene parkirališne karte te naloga za plaćanje dnevne parkirališne karte. Osim toga, novi parkirni automati u gradu imat će mogućnost proširenja usluga, odnosno, građani će ubuduće na istim uređajima moći platiti punjenje svojih električnih vozila, kupiti razne karte, od onih za javni prijevoz tramvajima i autobusima do karata za kazališne predstave ili muzeje, a moći će i dobiti određene turističke informacije – što će najbolje koristiti stranim posjetiteljima za snalaženje u Zagrebu.

Sustav će funkcionirati ovako: po dolasku pred automat korisnik odabire artikl koji želi kupiti, unosi registarski broj vozila za koje kupuje kartu ili broj naloga usluge koju plaća. Nakon što novi automat omogući prodaju takvog artikla uz prethodnu provjeru korisničkih prava vezanih uz unesenu registarsku tablicu vozila (prava se provjeravaju unutar postojećeg informacijskog sustava za kontrolu i naplatu parkiranja), obavlja se plaćanje pomoću kovanica, novčanica ili bankovnih kartica Visa/Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express i Diners. Na karti uz ostale podatke ujedno je ispisana i registarska tablica vozila, a korisnik je, kao i do sada, mora istaknuti u vozilu – ispod vjetrobranskog stakla, kako bi bila vidljiva kontroloru naplate parkiranja.

U dokumentima javne nabave stoji, među ostalim, kako će automati biti otporni na vandalizam i zlouporabu te u realnom vremenu na različite promjene i upozorenja reagirati paljenjem alarma.

Na kojih će se točno 100 lokacija postaviti novi automati, u Zagrebparkingu još ne znaju, no tvrde kako će cijene ostati iste, odnosno, 6 kuna po satu u prvoj zoni, 3 kune po satu u drugoj te 1,50 kuna u trećoj zoni javnog parkinga, piše Jutarnji list.