PODIJELI

Muškarci si uvijek međusobno pomažu dok žene s posla jure kući djeci i kućanskim poslovima.

Kada prijeđu pedesetu, žene, posebno ako su bez posla, upadaju u jednu od najranjivijijih društvenih skupina – njih je najlakše otpustiti, a kad ih se jednom otpusti, malo tko će ih zaposliti. Mnogi smatraju da više nemaju što pružiti na radnome mjestu i radije će uzeti nekoga mlađeg. Žene u toj dobi općenito se smatra bezvrijednima.

No, sve je to velika neistina. Mi žene nakon pedesete u punoj smo snazi i to slobodno mogu reći iz vlastitog iskustva. Sada imam energije kao nikad prije. Razlog tome je i činjenica da smo lišene brige o djeci na dnevnoj bazi jer su odrasla, više ne moramo juriti kući, na poslu razbijati glavu o tome kako im je bilo u školi, niti ih poslije voziti na kojekakve aktivnosti. Sada je to iza nas i možemo se u miru prepustiti poslu. Osim toga, iskusne smo, mudre, pune znanja i imamo još mnogo energije za rad. No, u našem smo društvu diskriminirane. Svoju moć trebamo osvijestiti, i to ne samo mi žene, nego i ostatak društva.

Kako je to kad te prekriže

Riječi su to Ankice Mamić, komunikacijske stručnjakinje kojoj je prije godinu dana napamet pala ideja o udruzi koja bi okupljala žene starije od pedeset. Nakon što je nazvala svoje prijateljice, sve redom uspješne i obrazovane žene: novinarke Mladenku Šarić, Dianu Glavinu i Snježanu Mlinarević te arhitekticu Jelenu Skorup – stvorena je udruga Žene 50+, a u sklopu nje i portal One nastupaju koji se bavi temama bliskim ženama te dobne skupine. Sve su one na vlastitoj koži osjetile kako je to kada te prekriže.

– To se dogodilo odjednom. U meni se ništa nije promijenilo, ali onda sam preko noći osjetila da me drugi gledaju drukčije – kao da sam za baciti u smeće. Kao da sam izgubila kreativnu sposobnost i više ne mogu imati ideja jer sam ih već do sada sve potrošila! Počeli su me doživljavati kao smetnju i višak. To je ta mržnja i netrpeljivost prema starosti. S druge strane, mladi se sve ranije počinju baviti poslom. Prije je bilo nezamislivo da netko sa samo dvadeset godina pokrene tvrtku, dok je danas to normalno. Na taj način mladi veoma brzo postaju bitan faktor u društvu, a s druge strane, životni je vijek dulji. Osim toga, danas se ne misli da stariji znaju bolje – govori arhitektica Jelena Skorup, a ostale dodaju kako je u našem društvu najprihvatljivije da žene kada ugase pedeset svjećica na torti, postanu “bake i čuvaju unuke”.

Otkako je dinamično novinarstvo u dnevnim novinama zamijenila mirnijim vodama, Diana Glavina doživjela je odbacivanje nekih prijatelja.

– Kada više nisi “in”, onda se neke glave počinju okretati od tebe, što me iznenadilo. U neke sam se ljude dosta razočarala jer su se nazivali mojim prijateljima.

Hvala što mi ‘pomažeš’

Diskriminacija žena, to je poznata i statistički potvrđena stvar. Mladenka Šarić ističe podatak izmjeren u Europi, da žena tjedno u brzini za djecu i kućanske poslove provodi 26 sati – gotovo četiri mjeseca, dok muškaci u te svrhe tjedno ulože oko deset sati.

– Kada muškarac objesi rublje, često im supruge zahvaljuju govoreći: ‘Baš si mi pomogao!’, čime zapravo prihvaćaju da je to isključivo njihov posao, što, naravno, nije točno – kažu.

Muškarci se više drže zajedno, u kafićima nakon posla, na rekreaciji, tako da na njihovim druženjima padaju mnogi poslovni dogovori iz kojih su žene automatski isključene. Žene se, pričaju naše sugovornice, koriste kao smokvin list. Tako da će, recimo, jedno od deset visokih rukovodećih položaja pripasti ženi, a ostala muškarcima. Jednako je i u politici.

– Kod nas se političarke ne bore zajednički za žene i njihovo dobro. One u našem Saboru služe uglavnom kao vojnikinje, kao glasačka mašinerija i to, nažalost, vrijedi za stranke svih političkih spektara – od onih desnih do onih lijevih koje se predstavljaju kao progresivne. One se same moraju izboriti za svoj glas da postanu prepoznatljive po svojim nastojanjima i rezultatima – slažu se.

Pritom Ankica Mamić otkriva podatak iz Švedske gdje se ženski dio parlamenta tjedno nalazi na neformalnom klubu kako bi raspravljale o ženskim temama, problemima u društvu i kako ih najbolje riješiti.

– Tijekom glasovanja u parlamentu one glasaju onako kako smatraju da je najbolje za žene, bez obzira na to kako glasaju stranke iz kojih dolaze. To je tamo normalno – kaže Ankica Mamić.

U tom smjeru ide i prijedlog njihove udruge.

– Na idućim izborima za europski parlament želimo napraviti žensku listu i odabrati kandidatkinju koja bi predstavljala ženske interese u Europi. Smatramo da bi mnoge žene svih generacija u Hrvatskoj podržale takvu ideju, da bi prepoznale dobar cilj i dobru priliku da se stvari počinju mijenjati.

No, većina žena nije ni svjesna da diskriminacija postoji.

– Ako je riječ o bogatoj obitelj koja ima spremačicu, žena je zadovoljna i ne pita kako je drugima. No, to što ona ne treba čistiti svaki dan, ne znači da problemi ne postoje.

Ženski magazini protiv – žena

Tu su i problemi s kojima se suočavaju rastavljene žene. One prolaze gore od muškaraca iza kojih je brak jer društvo na rastavljene žene, kažu naše sugovornice, gleda kao na promašaj. Neki pak smatraju da su očajne pa stoga i lako osvojive, a teže i nalaze partnere jer se na, primjerice, ženu, posebno stariju, koja sama sjedi u kafiću ne gleda dobrohotno.

Ankica Mamić prisjeća se da su kada je bila u svojim tridesetima, neki otvoreno komentirali da je na neki položaj došla “preko kreveta”.

– To me strašno pogađalo, znala sam plakati jer se protiv takvih tračeva nitko ne može boriti, a nije ni bilo smisla – kaže Ankica Mamić.

Za neravnopravan položaj žena u društvu veliku ulogu imaju i mediji pa je stoga žalosno, reći će naše dame, što se na državnu televiziju u političkim emisijama u udarnim terminima uglavnom zove muškarce. Ženski pak magazini, umjesto podrške, ženama nameću sulude idealne ljepote i time na njih vrše pristisak poručujući im da nisu dovoljno dobre ako imaju dva kilograma viška i ako redovnito ne treniraju.

– Takvi standardi ljepote na kojima se inzistira izrazito su štetni, posebno za mlade žene. Mi smo bile diskreditirane tako da smo same morale obavljati sve kućanske poslove, ali današnje mlade žene diskriminira se i na temelju izgleda. Stoga su one žrtve još veće diskriminacije nego što smo mi bile – ističe.

Zbog svega toga iznimno je važno da žene mobiliziraju moć koju imaju. Uz to, bitan je i način na koji odgajaju svoje sinove. Odmalena ih treba učiti važnosti ravnopravnosti spolova. U redu je, kažu, da je muškarac feminist!

Pišite, pitajte…

U sklopu portala “One nastupaju” postoji rubrika “E: savjeti” u kojima čitateljice mogu postavljati pitanja i tražiti savjete stručnjaka vezana za biznis te savjete vezane za “život 50+”, što podrazumijeva ostale aspekte života.

PODIJELI