PODIJELI

U povodu Dana zaljubljenih tjednik Zagrebački list, portal Zagrebacki.hr i partneri organiziraju tjedan darivanja za naše najvjernije čitatelje. Napišite nam komentar ispod članka i možda baš vi osvojite noć pred daskama koje život znače jer ugledno zagrebačko kazalište Gavella daruje po dvije ulaznice za sljedeće predstave:

16. 02. u 20,00 h KAO NA NEBU
20. 02. u 21,00 h SRCE VEĆE OD RUKU
24. 02. u 19,30 h KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE

Pravila igre darivanja pročitajte na dnu članka.

KAO NA NEBU

Švedski kino-hit “Kao na nebu” Kaya Pollaka, priča je o Danielu, međunarodno uspješnom dirigentu koji se, zasićen i izmoren dugogodšnjim napetostima kakve donosi život vrhunskog glazbenika, vraća u svoje rodno mjesto, u potrazi za mirom i izolacijom. Njih bi vjerojatno i pronašao, no voditelj lokalnog crkvenog zbora zamoli ga za pomoć u radu s pjevačima-amaterima i Daniel prihvati ponudu koja će mu promijeniti život na neočekivan način. “Kao na nebu”, čija je režija povjerena Reneu Medvešeku, pripovijeda o zajedništvu i stvaranju homogene grupe ljudi / izvođača iz naoko posve raznorodnih i nepovezivih jedinki (među njima su i žrtva obiteljskog nasilja, mladić s posebnim potrebama, pastorova supruga, korpulentni usamljenik, djevojka kojoj predbacuju promiskuitet…), o moći glazbe i umjetnosti općenito da mijenja ljude i liječi ih, o potrebi za izražavanjem, o tišini i slušanju.

SRCE VEĆE OD RUKU

Predstava “Srce veće od ruku” rezultat je rada jednog malog kolektiva koji je u nekom trenutku (s nekim, vjerojatno, sasvim drugačijim životnim okolnostima) pristao misliti u istom smjeru: zagrabiti u tekst, zatim u (isprva nepoznatog) drugoga, u sebe, sve to skupa (pokušati) razumjeti, a onda – stvarati. Polazeći od osnovnih dramaturških zadanosti dramskog teksta, tekst predstave razvio se jednim dijelom iz glumačkih improvizacija (poštujući tako konstelacije ličnosti svakog od glumaca), a drugim smjerom u širenju pretpostavljene fabule te dramaturškim punjenjem elipsi teksta – kako bi se istražili lukovi lica, priče, osjećaja; kako bi se, na temu postojeće, ispričala jedna zajednička priča, kako bi se u nekom trenutku, na nekom mjestu, u nekom teatru, neke određene godine, koja je mogla biti i neka druga, spojili neki (možda – zaista, samo možda) sasvim nespojivi ljudski senzibiliteti; kako bi se nešto – doživjelo, proživjelo, osjetilo.

KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE

Dobitnik Pulitzerove nagrade, tekst Tracyja Lettsa proglašen je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina”, kao i “zapanjujućom kreacijom” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”. Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put, možda, i nisu pretjerali, jer “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati.

Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom… “Život je vrlo dug.”, citat T. S. Eliota, tek je odškrinut prozor u disfukcionalnost jedne obitelji, gdje su žene one koje se bore, a muškarci su “slabiji spol”. U režiji Slađane Kilibarde, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti…

Igra darivanja počinje 12. veljače u ponoć, a završava za 24 sata. Vaš zadatak je u komentaru ispod teksta otkriti koga biste htjeli povesti u kazalište i zašto?

Imena dobitnika bit će objavljena sljedeći dan te ih molimo da nam se u roku od dva dana jave sa svojim punim podacima na mail [email protected]. Oprez, prekasno javljanje znači da nećete dobiti svoj dar za Valentinovo!

Dobitnici:

Tvrtko Janjić – KAO NA NEBU
Marija Aralica – SRCE VEĆE OD RUKU
Hana Nelapo – KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE

PODIJELI