PODIJELI

Ah Kustošija, Kustošija, zašto si Kustošija? Iako je Shakespeare rabio znatno kraće ime u svojoj renomiranoj drami, epilog trenutačnog stanja u Kustošiji ne izgleda bolje od epiloga dotične drame dvoje ljubavnika u divnoj Veroni. Jer, ta Kustošija ne stoji baš najbolje na ljestvici 2. HNL-a. Sa 17 bodova iz 19 utakmica momčad sa zapada Zagreba trenutačno drži pretposljednju poziciju u borbi za ostanak u ligi.

Olakotna okolnost je, s obzirom na to da se sustav natjecanja mijenja i od iduće sezone gledat ćemo 16 umjesto dosadašnjih 12 momčadi u 2. HNL-u, da Kustošija trenutačno drži mjesto u dodatnim kvalifikacijama s drugom momčadi 3. HNL-a jug. Dragovoljac bježi za četiri boda, Lučko za šest, dakle, nije sve tako sivo. Ali, Kustošija je u zimskoj pauzi promijenila svog ‘Romea’. A taj je, dok je igrao u Hajduku, zabio i Romi na Poljudu. Na mjesto trenera Kustošije došla je legenda HNL-a Nino Bule.

Čovjek koji je u svojoj igračkoj karijeri branio boje Zagreba, Hajduka, Rijeke, Intera, Lokomtive, a internacionalno iskustvo stjecao je u Osaki, Paschingu, Admiri Wacker i tadašnjoj Austriji iz Salzburga (današnjem Red Bullu), odlučio je preuzeti momčad koja je na rubu ispadanja iz 2. HNL-a. Podsjetimo, Bule je tijekom jeseni vodio Novigrad, najvećeg rivala Kustošije za ostanak u ligi i tamo se baš i nije proslavio unatoč dobrom startu u sezonu. No, Vlado Babić morao je reagirati nakon odlaska Denisa Bezera, koji se spakirao i otišao u Lučko.

Bule se nametnuo kao logička opcija. Iskustvo ima, u Novigradu je radio u poprilično teškim uvjetima i, što je najvažnije, bio je slobodan nakon što je raskrstio s Novigradom: – Babić me nazvao nekoliko dana nakon što sam otišao iz Novigrada. Dogovorili smo se relativno brzo, spremio sam se, došao u Zagreb i preuzeo momčad. U Novigradu je bilo dosta problema, među ostalim, ostali su mi dužni za posao koji je odrađen, Kustošija mi je ponudila korektne uvjete i drago mi je da sam se vratio u Zagreb kao trener. Uvjeti za rad u Novigradu bili i su zuzetno teški, Kustošija je mnogo bolje organiziran klub, no još uvijek imamo problem te umjetne trave, tako da za sada treniramo u Španskom, no morat ćemo ubrzo pronaći adekvatan teren s prirodnom travom bez obzira na zimske uvjete.

Kakvo ste stanje zatekli u momčadi?

Kad sam došao, nije bilo baš bajno. Napustili su nas Hanžek, Posavec, Horvat i Šušković, ali smo poslije uspjeli dovesti Burića, Sabolovića, Topića, Lihića i Biškupa. Vratio nam se i Kiki Lovrić. Izuzetno je teško u zimskom prijelaznom roku dovesti igrača koji bi nam odgovarao, a da prihvati uvjete koje smo spremni ponuditi. Većinom smo se bazirali na kvalitetne igrače koji nisu bili zadovoljni statusom u klubovima u kojima su do sada nastupali. Dosta nas je igrača napustilo, ali smo ih dosta i doveli. Iskreno mi je žao da nam se nije pridružio Marko Bjelanović koji bi nam riješio problem isturenog napadača, ali takav rasplet događaja daje priliku Al Tharwanu i Soldi da se nametnu i od njih očekujemo veći doprinos u proljetnome dijelu sezone. Mi smo mlada ekipa, još uvijek učimo i još uvijek smo otvoreni za bilo kakav dolazak igrača koji bi nam mogao donijeti prijeko potrebno iskustvo i kvalitetu na bilo kojoj poziciji. Imamo još četiri tjedna do početka prvenstva, treninzi su postali intenzivniji, zaoštrava se bitka za pozicije. U utakmici protiv Zagreba već sam vidio kako stojimo i tko bi mogao biti pojačanje, smatram da smo i protiv Olimpije ostavili dobar dojam. U subotu u Brežicama planiram igrati u drugom sistemu pa ćemo vidjeti kako to odgovara momčadi.

Kakva su očekivanja od proljetnoga dijela sezone?

Do kraja je ostalo 14 utakmica i očekujem da ćemo izboriti ostanak u ligi. Trenutačno baš i nismo u najboljoj poziciji, tako da ćemo trebati dobro ‘zapeti’ na proljeće, ali polako se uigravamo i mislim da ćete na proljeće gledati mnogu bolju Kustošiju. Nama je od prve utakmice ovog proljeća do zadnje utakmice sezone svaka utakmica ujedno i kvalifikacijska i takav pristup ćemo imati. Trenutačno držimo tu poziciju koja nas vodi u dodatne kvalifikacije i posao je malo lakši jer ispada samo jedan klub, ali što ako ste vi baš taj. Učinit ćemo sve da to izbjegnemo. Odmah u prvom kolu proljetnoga dijela igramo protiv Lučkog i nadam se povoljnom rezultatu koji bi nas mogao ‘osokoliti’ da lakše uđemo u proljeće. Imam informacije da su se svi klubovi koji se bore za ostanak u ligi znatno pojačali i morat ćemo se maksimalno uozbiljiti ako želimo ostvariti zacrtano. 42 boda su i igri do kraja prvenstva, prema mojoj procjeni, ako uzmemo 17 bodova, to bi trebalo biti dovoljno za ostanak.

Kakvu Kustošiju možemo očekivati pod vašim vodstvom?

Volio bih igrati napadački, ali tu je taj pritisak ostanka u ligi i morat ćemo igru podrediti rezultatu. Volio bih igrati s puno rizika, s puno odlazaka naprijed, ali trenutačno je takva igra nemoguća jer se moramo boriti za svaki bod. Moramo biti pragmatični. Juniore neću uvoditi, ne bi to bilo korektno prema igračima koji su do sada igrali, jedino ako je riječ o izvanserijskoj kvaliteti. Imamo nekoliko igrača koje pratimo i koji bi mogli pomoći Kustošiji, no njihovo vrijeme tek dolazi i smatram da budućnost Kustošije nije ugrožena jer imamo kvalitetnu nogometnu školu. Potpisao sam ugovor do kraja sezone i volio bih ga produljiti ako ostvarim zacrtane ciljeve, odnosno izborimo ostanak. Vjerujem da će već u idućoj sezoni, ako Kustošija izbori ostanak, biti mnogo lakše raditi s ovom momčadi jer će imati iskustvo igranja u ligi. I naravno, liga se proširuje na 16 klubova, što je također olakotna okolnost. Smatram da Kustošija korača laganim koracima i na pravome je putu da postane jedan solidan klub u konkurenciji 2. HNL-a.

Imali ste zavidnu nogometnu karijeru, nastupali ste za Zagreb, Hajduk, Inter, Rijeku i Lokomotivu. Je li vam lakša uloga trenera ili igrača?

Mnogo je lakše biti igrač. Odradiš svoj posao na terenu, odigraš najbolje što možeš i to je to. Kao trener, posao je znatno teži i pritisak mnogo veći. Mnogo se više vremena provodi u pripremi utakmica, mnogo se više razgovara s igračima. Vi niste samo trener, vi ste i psiholog. Vi ste prvi na treningu i zadnji odlazite sa stadiona. Provodite mnogo više vremena u analizi samih utakmica. Ovo mi je peta godina u trenerskom poslu, ali imam osjećaj da mi ovih pet godina na trenerskoj poziciji znatno teže pada nego dvadeset i pet godina karijere u kojima sam igrao. Jednostavno, neusporedivo je teže biti trener jer je odgovornost neusporedivo veća.