PODIJELI

Nepopravljivi kapetan duge plovidbe, 65-godišnji Dragan Bošković osuđen je zbog pokušaja razbojništva poslovnice Privredne banke Zagreb u Ilici 25. studenog 2016. malo prije 19 sati. Sudac Tomislav Juriša na zagrebačkom Županijskom sudu izrekao mu je kaznu od pet godina iza rešetaka, što znači da Bošković neće izaći na slobodu iz istražnog zatvora u kojem boravi od ožujka prošle godine.

Bio sam u Baumaxu u Zadru

Bošković, u čijem se dosjeu nalazi čitav niz osuda za kaznena djela – od pljački, do prijevara, krivotvorenja i pokušaja ubojstva – presudu je dočekao duboko razočaran. Od početka je tvrdio da nije kriv, bunio se da sud nije uzeo u obzir dokaze koji bi njemu išli u prilog i da su mu ugrožena ljudska prava i prava na obranu. Kao prvo, kaže, on je vrlo bogat, novac mu nije potreban pa motiv pljačke otpada, a kao drugo, taj dan uopće nije bio u Zagrebu nego, kako tvrdi, u Zadru.

– Da je policija samo pogledala preko GPS-a i locirala mi mobitel, lako bih dokazao da sam se taj dan nalazio u Zadru i da sam sa svog broja kontaktirao. Od devet do gotovo podne s poznanicima sam bio u Zadru u Baumaxu na rasprodaji i to bi se lako utvrdilo da su uzete i pregledane videokamare iz te trgovine – govorio je Bošković koji iz početka ni sam nije znao hoće li iznijeti obranu pred sudom ili ne.

– Gospon sudac, živci su mi popustili, sve mi je uništeno jer sam u istražnom zatvoru. Nikad nisam sporio da je pronađena kapa moja, ali rekao sam da sam je izgubio dan prije u tramvaju nakon sukoba s dvojicom Roma. Jedan od njih iz džepa mi je uzeo kapu i šal – rekao je Bošković.

Osvrnuo se na dokaz tužiteljstva – kapu s njegovim DNA koja je pronađena na cesti u blizini banke na ulici. Na kamerama se vidi da je ispala muškarcu koji je istrčao iz banke nakon pokušaja pljačke. U prilog Boškoviću ne idu ni svjedoci koji su ga prepoznali sa stopostotnom sigurnošću. Riječ je o djelatniku banke i svećeniku koji ga je vidio kako bježi. U trenu kad je upao u banku i pokušao pljačku, fizički je nasrnuo na zaštitara, a u tučnjavi je Bošković ispalio metak i počeo vikati: „Imam bombu, sve ću vas pobiti!“ Bez plijena pobjegao je u nepoznatom smjeru, što je vidio jedan svjedok.

Čovjek visoke platežne moći

– Jedan svjedok ga mogao dobro vidjeti, a drugi je rekao da se više ne može sjetiti kako izgleda pljačkaš – branio ga je njegov odvjetnik Krešimir Šušnjara u završnoj riječi.

Tužiteljica je pak rekla kako se sam Bošković u svom prvom iskazu na policiji izjasnio kao nezaposlen te je rekao da živi od majčine mirovine.

To nije točno. Istina je da sam izjavio da sam nezaposlen, ali svaki pomorac čim siđe s broda, je nezaposlen. Zato sam to rekao. Osamnaest godina sam bio na brodu i radio kao treći, drugi, prvi oficir i kao voditelj. Dodao bih i to da u Americi svatko tko je radio na brodu više od deset godina ne može biti vjerodostojan svjedok. Bavio sam se i prebacivanjem jahti po Mediteranu, ali to više ne mogu raditi jer se za pomorce starije od šezdeset godina osiguranje plaća dvostruko, što se poslodavcima ne isplati. Nedavno sam se počeo baviti ribarstvom, imam četrdeset posto udjela u ribarskom brodu i time se bavim. Nikad nisam rekao da živim od majčine penzije, živio sam od onoga što sam stekao tijekom radnog vijeka, a zarađivao sam odlično, deset tisuća eura mjesečno. U vlasništvu imam sedam nekretnina. Zadnji stan u Zagrebu za svoju djecu kupio sam, odnosno otkupio od rođaka, krajem 2016. – nabrajao je Bošković.

Njegov odvjetnik dodao je i to da je njegov klijent na sudskom postupku u Zadru dao dva milijuna kuna jamstva, što dokazuje da je čovjek visoke platežne moći te da mu nije potrebno da pljačka banke.

Zašto onda to stalno radi, nikome zapravo nije jasno.

Sudac Juriša pri izricanju presude rekao je: – Nema dvojbi da ste vi počinili djelo koje vam se stavlja na teret. Svjedoci su vas prepoznali sa sigurnošću, a na vašoj je kapi pronađena DNA i barutne čestice. Otegotna okolnost je ta što ste upotrijebili vatreno oružje, pri čemu je lako moglo doći do propucavanja. Pokazali ste i veliku grubost kada ste napali zaštitara, a osim toga, već ste osuđivani za teška kaznena djela. Olakotna okolnost su vaša životna dob i to što je djelo ostalo u pokušaju.

Pljačke u zelenoj kabanici

Dragan Bošković, razveden i otac troje djece, 2011. osuđen je u Zadru zbog teškog ubojstva u pokušaju i teške krađe. Prije toga 2005. i 2009. dobio je uvjetnu kaznu za prevaru, a zatvorska kazna od šest mjeseci 2015. zbog krivotvorenja prenamijenjena mu je u rad za opće dobro.

Tom kapetanu duge plovidbe iz Ražanca kod Zadra 2013. sudilo se zbog četiri oružane pljačke u Zadru iz 2011. i 2012. koje je obavljao s mlađim kolegom Leonardom Malbašićem zvanim Leon iz Novigrada u Istri, a u njima su se obogatili za više od milijun kuna. Bošković je navodno bio mozak tih operacija. Izjasnili su se nevinima za dvostruku pljačku Hrvatske pošte, banke i zlatarnice u Zadru, koje su počinili odjeveni u zelene ribarske kabanice, s maramama preko lica, naoružani pištoljima i puškom. Uhićeni su dvije godine nakon počinjenih djela. U njegovoj kući u Ražancu pronađeni su pištolji s dva prigušivača, a tereti ga se i za krađu dvaju automobila koji su korišteni u pljačkama. Taj postupak navodno još traje.

PODIJELI