PODIJELI

Dok su se proteklih nekoliko godina građani koji su morali ugrađivati razdjelnike topline borili sa zakonom, a zatim i novim, visokim računima, oni koji se griju na plin lagodno su mogli uzdahnuti uz riječi ‘srećom pa se grijemo na plin’.

No, čini se da je i njih stigla državna odluka koja bi im mogla isprazniti džepove.

Novi štedljivi bojleri

Naime, prema odluci iz Europske komisije za koju Hrvatska nije tražila izuzeće, obični turbo plinski bojleri, kakvih je u Zagrebu oko 50 tisuća, više se ne smiju prodavati na EU tržištu. Umjesto njih koriste se moderniji kondenzacijski bojleri koji štede do 30 posto više energije.

No, nije problem samo u zamjeni bojlera, već u činjenici da jedni i drugi bojleri ne mogu istodobno biti priključeni na isti dimnjak. Stoga bi kod zamjene pokvarenog turbo bojlera onim kondenzacijskim, i susjedi u drugim stanovima koji koriste isti dimnjak trebali zamijeniti bojlere.

U slučaju da je riječ o dva stana još se dogovor i može postići, no u zgradama s10-ak stanova jasno je da se susjedi neće razbacivati novcem.

Želimir Jakobović, inženjer iz dimnjačarske tvrtke Ening, pojasnio je da kondenzacijski bojleri paru koja izlazi pri zagrijavanju koriste još jedanput za zagrijavanje vode. Time štede plin, no takva je para pri ulasku u dimnjak hladnija u odnosu na paru iz turbo bojlera te se ona u njemu zadržava.

Pri novom paljenjju turbo bojlera on se zbog nakupljenje pare u dimnjaku gasi i dolazi do poremećaja rada.

– Grad je velik, a većina dimnjaka nije sanirana i prilagođena kondenzacijskim dimnjacima u kojima se stvara vlaga. Trenutačno se građani snalaze tako da legalno kupuju turbo bojlere u Bosni, no to svakako nije dugoročno rješenje – rekao je Jakobović.

Dodao je da su u najboljoj situaciji stanari u starim zgradama po Trešnjevci i centru grada gdje svatko ima svoj dimnjak.

Preinake na dimnjaku

– To je idealna situacija jer tada svatko tko mijenja uređaj sanira svoj dimnjak i nitko nije ovisan o susjedima. Ima i tu troška sanacije dimnjaka, a sanacija ovisi o katu na kojemu se nalazi stan – pojasnio je Jakobović. Ako se stanari dogovore, sanacija dimnjaka može se platiti i iz pričuve, no to je mala utjeha stanarima u novijim zgradama gdje ih više koristi isti dimnjak.

– Ako se u takvim zgradama pokvari bojler, treba pozvati servisera i dimnjačara da se pronađe najbolje rješenje. Možda će dovoljno biti napraviti preinake na dimnjaku i odabrati najbolji kondenzacijski bojler jer je nemoguće tražiti od svih potrošača da kupuju nove bojlere – istaknuo je Jakobović.

Dobra vijest je da kondenzacijski bojler može imati ispušnu cijev i na fasadi pa oni koji već imaju turbo bojlere s fasadnom cijevi umjesto priključka na dimnjak jednostavno mogu zamijeniti turbo bojlere onim kondenzacijskim.

(Sanja Bubalo)