PODIJELI

Sjednicu Skupštine Zagrebačke županije održanu 15. veljače župan Stjepan Kožić iskoristio je za predstavljanje svojih pročelnika i najbližih suradnika.

Od desetak pitanja koja su mu na aktualnom satu uputili županijski vijećnici, Kožić je odgovorio na trećinu, a često samo izjavom da će odgovor dobiti pisanim putem. Većinu je proslijedio
mladim pročelnicima u njihovu prvom skupštinskom nastupu.

Priliku da zablista u svom prvom javnom istupu na mjestu pročelnika Upravnog odjela za fondove Europske unije dobio je tako mladi Velimir Kokot. Pitanje vijećnice Mosta Ljubice Ambrušec o tome koje mjere je Zagrebačka županija poduzela da informira građane o sredstvima iz fondova EU tako se pretvorilo u “recite nam nešto o sebi”, što je Kokot i iskoristio.

Kokotovo vatreno krštenje

– Velikim dijelom našom zaslugom, pokrenut je portal euinfo.hr, gdje građani mogu s lakoćom doći do svih relevantnih informacija o sredstvima iz fondova EU. Oni koji više vole u ruci imati papir mogu iste informacije naći u Kronikama Zagrebačke županije.
Naravno, održavamo redovit kontakt s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također, ovim putem htio čestitati na dobroj organizaciji manifestacije Dan Europe prošle
godine, gdje se vidi i znatan doprinos našeg Upravnog odjela za fondove – rekao je spremno Kokot.

Ipak, njegov prvijenac nije pošao baš glatko, a čak se i Kožić našalio da je za Kokota ovo vatreno krštenje. Naime, HDZ-ov Damir Tomljenović pitao je novog pročelnika zašto nije realiziran niti jedan projekt iz natječaja za sredstva EU u Velikoj Gorici, iako je natječaj raspisan 2012. godine, no Kokot nije
mogao dati konkretan odgovor.

– Projekti su trenutačno na reviziji u resornom ministarstvu te se čekaju sredstva iz EU – rekao je mladi pročelnik.

Priliku za novo predstavljanje javnosti imala je i nedavno postavljena pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac koja je morala odgovoriti na pitanje što Zagrebačka županija poduzima po pitanju pomoći djeci s posebnim potrebama.

– Zagrebačka županija je svojim novcem i sredstvima EU omogućila projekt Prsten potpore tenpreko njega osigurala 112 pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama. U projektu danas sudjeluje 35 osnovnih i srednjih škola na području županije – rekla je Katalenac.

Na sjednici se oglasio i pročelnik Ureda za gospodarstvo Damir Fašaić te odgovorio na pitanje SDP-ove vijećnice Zvjezdane Sečen o tome kako napreduje projekt Mali Tehnopolis u Samoboru.

Fašaić je rekao da očekuje kako će svi poslovni korisnici moći koristiti prostore Tehnopolisa u prvoj polovici 2020. godine.

– Potvrđeno je da će projekt dobiti sredstva resornog ministarstva, a u tijeku je izrada izvedbene dokumentacije. Kad to bude završeno, raspisat će se javni natječaj za gradnju te bi i mali poduzetnici trebali po povoljnim cijenama koristiti prostore – rekao je Fašaić.

Kratko i jasno

Na pitanje vijećnika stranke Bandić 365 Zvonka Kunića zašto na radnom sastanku o dogradnji škola na području županije, projektu teškom 12 milijuna kuna, nije sudjelovao niti jedan gradonačelnik, župan Kožić rekao je:

– Ne znam zašto se nitko nije odazvao, pozive su uredno zaprimili. Sličan odgovor dao je i na pitanje mlade vijećnice Živog zida Petre Prugovečki o tome kako Zagrebačka županija misli
sanirati divlja odlagališta na svom području.

– Mi smo donijeli Plan gospodarenja otpadom u kojemu su planirani mnogi zeleni otoci. Također, dio otpada s našeg područja trebao bi preuzeti Centar za gospodarenje otpadom u
Zagrebu – rekao je Kožić.

Međutim, nije se očitovao na kontroverze o tome hoće li Zagrepčani prihvatiti plan zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se centar napravi u Resniku.