PODIJELI

Na Trgu žrtava fašizma rano jutros započeli su radovi na uređenju javne i zelene površine oko Doma hrvatskih umjetnika.

‘Kada uredimo pješačku šetnicu od Draškovićeve ulice, odnosno od Trga burze preko Trga žrtava fašizma, Krešimirovog trga pa sve do Branimirovog placa ovo će biti najljepši dio grada’, rekao je na mjest u događaja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Danas započinje prva faza uređenja na Trgu žrtava fašizma od ukupno četiri faze koja će trajati četiri mjeseca, a vrijednost radova iznosit će oko deset milijuna kuna.

Autorica projekta Loredana Stunić istaknula je da je ovo pokušaj vraćanja trga povijesnoj matrici Ivana Meštrovića na način kako je on to zamislio u samom startu kada je počeo projektirati Umjetnički paviljon i cijeli trg. U sklopu radova predviđeno je osvjetljenje objekta, sanirat će se kamen koji je u prilično lošem stanju, oborinska odvodnja te će se sanirati i osvijetliti fontana, dodala je autorica Stunić.

Druga faza uređenja je Ulica Franje Račkoga, centralni potez koji je zagušen parkirališnim mjestima. Napravljena je prometna studija od strane prometnog fakulteta koji su našli kompenzaciju za parkirališna mjesta, kako bi se cijeli potez mogao pretvoriti u pješački dio.

‘Javnu rasvjetu modernizirat ćemo novim led lampama čija ušteda će biti dvostruko veća u odnosu na sadašnju potrošnju’, naglasio je Damir Đerzić pomoćnik pročelnika GU za prostorno uređenje.

(zagreb.hr)