PODIJELI

Premijera “Kralja Leara” 23. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu iščekuje se s nestrpljenjem.

Nije ni čudo kada je režira Janusz Kica, čija je prethodna predstava u ovom kazalištu “Ljudi od voska” postigla izniman uspjeh. K tome, u naslovnoj je ulozi poznati beogradski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega igraju i vrsni glumci Drame HNK. Najmlađu Learovu kći Cordeliu glumi Jadranka Đokić, koju smo zamolili za kratak razgovor o predstavi.

Ulovili smo vas između proba uoči predstojeće premijere ‘Kralja Leara’. Kako teku pripreme, je li se ansambl uhodao?

Sitno brojimo do premijere i sada je najvažnije sačuvati živce. Komad je postavljen. Trenutačno smo u najzahtjevnijoj fazi u kojoj sve ono zamišljeno spajamo i uklapamo sa svim tehničkim zahtjevima predstave. Došla je i scenografija, pomalo stižu kostimi, glazba i svjetlo nas prate. Još se usklađujemo, potrebno je vrijeme da svi elementi sjednu na svoje mjesto. Ali, do premijere će sve biti spremno.

Možete li nam otkriti kako je raditi s redateljem Januszom Kicom? Ima li on velikih zahtjeva prema glumcima?

Janusz je divan redatelj za glumca. Meni je ovo četvrta predstava koju radimo i mogu reći da slično mislimo te da vrlo brzo nalazimo zajednički jezik. Suradnja nam je uvijek puna povjerenja.

Janusz je svakom glumcu posvećen maksimalno, daje mu prostor i sve vrijeme svijeta, pažljiv je i metodičan, a uz sve to, zanimljiv i izrazito duhovit. Ne mislim da pred glumca stavlja nemoguće zadatke, tako da ne bih rekla da je prezahtjevan, ali postavlja letvicu ispod koje ne dopušta da idemo te ima očekivanja od kojih ne odustaje.

U predstavi glumite Cordeliju, najmlađu kćer kralja Leara. Znam da nije zahvalno o tome govoriti prije premijere, ali naznačite nam kako ste zamislili svoj lik?

Cordelia nije lažna. Ona voli oca i govori ono što osjeća, a ne ono što bi trebalo i time pokreće dramu. Prepoznaje očevu igru i odbija u njoj sudjelovati. Želim donijeti snažnu osobnost u obliku žene koja svojim suprotstavljanjem očevu režimu i iskrenošću dokazuje istinsku snagu potencijalne vladarice. Sposobna je zadati, ali i primiti udarac. Stoički će podnijeti bol, a beskompromisno slijediti put ljubavi i istine.

U predstavi igra i, možemo reći, kultni beogradski kazališni i filmski glumac, Miki Manojlović. Kako je raditi s njime? I kako se uopće slaže cijela ekipa?

Miki se ne ponaša kao kultni glumac, već kao normalan, jednostavan i ugodan čovjek. Ozbiljan je glumac, potpuno posvećen komadu i pomno promišlja lik koji radi. Cijela ekipa je, zapravo, u stanju fine koncentracije i mirnoće, što rad čini baš ugodnim.

Tek ste dvije-tri godine u HNK, a već ste osvojili prestižnu glumačku nagradu – godišnju nagradu HNK ‘Mila Dimitrijević’. Jeste li zadovoljni dosad postignutim?

Bila bih obijesna kada bih rekla da nisam zadovoljna. Uvijek vidim prostor za napredovanje i rast pa se veselim svemu što me čeka.

Na kraju, kakvi su vam profesionalni planovi?

Vjerujete mi, još uvijek ne znam. U ovom trenutku sam pred premijerom i to je jedino sigurno za sada.