PODIJELI

Predgrađe predgrađa. Jer, ako se Velika Gorica, kao uostalom i Zaprešić i Samobor, naziva predgrađem Zagreba, onda su Gradići, kao predgrađe Velike Gorice, upravo ovo spomenuto na početku teksta.

No, Gradići su i više od toga. Jedno od najgušće naseljenih mjesta u Turopolju s oko 2000 stanovnika, to naselje ima i svoj DVD, svoj KUD, ali i svoj NK. Nogometni klub Gradići, dom oko 100 djece u njihovoj nogometnoj školi, trenutačno nastupa u 4. NL-u središte Zagreb. I to poprilično uspješno.

Na sredini sezone, nakon odigranog jesenskog djela, NK Gradići drže treću poziciju na ljestvici, samo bod iza drugoplasiranog Jaruna. No, nije sve bilo tako bajno prije nekoliko godina. Gradići su nastupali u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi, i nije im išlo loše. Dapače, taborili su uvijek između vrha i sredine tablice. No, u sezoni 2013./2014. Gradići su osvojili treće mjesto u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi Zagrebačke županije.
Daleko od toga da to nije uspjeh, ali sam po sebi taj uspjeh ne bi osiguravao ulazak u viši rang. Ali, kako to obično biva, nogometna politika se umiješala, osnovala se nova liga, Međužupanijska nogometna liga središte Zagreb, i Gradići su ni krivi ni dužni dobili priliku pokazati svoje nogometno umijeće protiv klubova iz Kutine, Novske, Krapine, Karlovca i Ogulina. Ušli su u sasvim respektabilno društvo.

Prva sezona u jačem rangu i nije bila za pamćenje. 14. mjesto od 16 momčadi, no Gradići su ipak uspjeli ostati u društvu četvrtoligaša. U sljedećoj su sezoni ipak dokazali da su ponešto i naučili, i da je godina dana igranja u višem rangu ipak donijela određenu količinu iskustva koja je na kraju rezultirala 10. mjestom na prvenstvenoj ljestvici. Prošle su sezone ipak pali za jedno mjesto i završili na 11. mjestu.

Ali, opet je ostvaren napredak jer im je broj bodova na kraju sezone bio veći nego sezonu prije. No, još je jedna specifičnost u prošloj sezoni. Naime, nakon 4 kola protekle sezone, Gradići su bili uvjerljivo posljednji na ljestvici s bodom na kontu. A onda je Uprava kluba napravila potez kojim je udarila temelje rezultata i pozicije na kojoj su Gradići danas.
Na mjesto trenera došao je Zoran Tomčić i Gradići su se pod njegovim vodstvom postupno počeli dizati na tablici, da bi na kraju osigurali ostanak u ligi s već spomenutim jedanaestim mjestom.

– Da, prije tih godinu i pol stvari nisu izgledale baš najbolje, ali kad sam došao u klub, vidio sam da momčad i ti igrači mogu mnogo više od onoga što su prikazivali na terenu. Primili smo se posla i dobro je na kraju sve ispalo – rekao je Tomčić.

– Znao sam da će, ako izvučemo sezonu prije, ova biti mnogo uspješnija. N
Radio je Tomčić u omladinskim pogonima Poleta i Udarnika i, iako ima Pro licencu, nije htio preskakati trenerske stepenice. Pet je godina proveo i kao trener seniora u Buševcu, dvije u Rugvici, a onda je došao poziv Gorice da trenira njihove juniore.

I taj je posao odradio uspješno, no zov seniorskog nogometa doveo ga je u Gradiće i tamo, mora se priznati, radi jako dobar posao u okvirima kojima raspolaže:e mogu reći da sam očekivao ovakav rezultat na sredini sezone, ali znao sam da ćemo biti bolji jer igrači sada točno znaju što očekujem od njih i kakva je moja vizija nogometa. Imamo jako dobru momčad, to su odlični dečki kojima je samo trebalo pružiti povjerenje u njihove mogućnosti. Nama je prvi i osnovni cilj u ovoj sezoni osigurati ostanak u ligi. Prema mojoj procjeni, za to nam nedostaje još oko 12 bodova. Ako to ostvarimo u nekom kraćem roku u nastavku sezone, moj cilj je završiti u prvih pet momčadi na kraju sezone.

Ali, kao što smo spomenuli, Gradići nisu peti, Gradići su trenutačno treći, i to samo bod iza drugog mjesta koje donosi promociju u viši rang:

– Želimo biti što bolje plasirani, ali uvjete za treću ligu nemamo, pogotovo financije koje bi pokrivale troškove koji bi bili znatno veći u višem rangu. 4. NL središte Zagreb trenutačno je naša realnost, a sve više od toga, bez obzira na rezultat na terenu, nije opcija.
Takav odgovor ne iznenađuje jer Gradići uistinu nemaju infrastrukturu kojom bi mogli konkurirati za licencu za 3. HNL-a, a ulaganje u nju nije moguće jer u Gradićima tog novca nema.

Primjerice, prva momčad, zajedno sa školom nogometa trenira na manjem poligonu uz glavni teren. S obzirom na uvjete u kojima rade, ovaj rezultat seniorske ekipe uistinu iznenađuje.

A Gradići su, napomenimo i to, treći najuspješniji nogometni kolektiv u Velikoj Gorici i Turoplju, nakon Gorice i Kurilovca, donedavno Udarnika, s mnogo manjim budžetom od gore spomenutih.

Primjerice, igrači Gradića u prosjeku dobiju između 700- 800 kn mjesečno za hranarinu i putne troškove: – Za više od toga nemamo. Od zajednice dobijemo oko 13.000 kn mjesečno. A time treba pokriti i trenere i omladinsku školu. Imamo 6 igrača koji su baš iz Gradića i to nam uvelike pomaže u ‘krpanju’ budžeta. Gdje god da sam radio, inzistirao sam na tome da za mene igra što više domaćih dečki jer oni se ipak drukčije postavljaju na terenu, drukčije doživljavaju klub.

Posebnost je da su Gradići bolji u gostima nego na domaćem terenu.

– Da, bolji smo u gostima nego kod kuće, ali sada na pripremama i na tome radimo. Dobra smo klapa, imamo dobru atmosferu, ali moramo bolje igrati kao domaćin, više prema naprijed, ofenzivnije. Smatram također da smo ovo ljeto odradili odličan posao što se tiče dolazaka. Župić, Zagorec i Matanović daju nam dimenziju više, a došao nam je i Igor Hajduk, smatram, najbolji napadač u Turopolju, tako da sam momčad složio po svom guštu. Na zimu nas je napustilo nekoliko igrača, ali radimo na tome da im nađemo adekvatne zamjene. Glede ovih poraza, protiv Zeline i Ponikvi zasluženo smo izgubili jer nismo bili pravi, a protiv Jaruna nismo bili loši, Jarun je bio bolji, ali smatram da je suđenje na toj utakmici bilo dosta loše i da smo oštećeni. 4 žuta i 2 crvena, a utakmica je uistinu bila korektna i bez većih prekršaja, pametnome dovoljno.

No, unatoč tome, Gradići i dalje ostaju jedna lijepa priča u predgrađu Velike Gorice. Klub realnih ambicija koje su, doduše, ograničene uvjetima u kojima rade, čije zajedništvo i mukotrpan rad na treninzima (a kao amateri treniraju 5 puta tjedno u sezoni i 6 puta izvan sezone) donosi rezultate na terenu.

I možda im se financijski ne isplati odvajati toliku količinu vremena, ali u Gradićima je nogomet mnogo više od novca. Nogomet je kolektiv koji okuplja malu zajednicu od oko 2000 ljudi na rubu Velike Gorice.