PODIJELI

Zagrebački model rješavanja problema blokiranih u Hrvatskoj, gradonačelnik Milan Bandić je objavio na svom službenom Facebook profilu.

Status prenosimo u cijelosti:

‘Broj blokiranih u Hrvatskoj raste iz dana u dan. Danas ih je preko 320 tisuća i ovakvo stanje je neodrživo. Nigdje u svijetu to ne postoji, a nama je postalo normalno i svakodnevica. Nažalost, ne čine se nikakvi konkretni koraci u rješavanju ove situacije, a mi nudimo konkretna rješenja i poteze za poboljšanje situacije i izlazak građana iz blokada i ovrha.

U Zagrebu je 63.225 blokiranih građana sa 12.2 mlrd kuna duga(stanje 31.12.2017.).

Većinom su to dugovi prema bankama, teleoperaterima, te dugovi za račune koji su u ingerenciji grada i države. Upravo za te dugove predlažemo:

– da se u cijelosti otpiše potraživanje Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga onim građanima koji su blokirani više od 365 dana u iznosu manje ili jednako 10.000kn (bez kamata),

– otpis kamata u cijelosti, otpis glavnice 40 % te beskamatnu otplatu ostatka glavnice na rok 12-36 mjeseci, za građane koji su blokirani duže od 365 dana, a duguju više od 10.000 kn uz egzistencijalno prihvatljiv dohodovni cenzus, naš prijedlog je da to bude 2.752 kn po članu obitelji (vrijednost minimalne neto plaće).

Pozivamo sve JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE I REGIONALNE SAMOUPRAVE, TE VLADU REPUBLIKE HRVATSKE I SVA PODUZEĆA U VLASNIŠTVU DRŽAVE, da postupe po istom modelu.

Također pozivamo Vladu RH da izmjenom poreznih propisa omogući porezno priznat trošak telekomunikacijskim operaterima, financijskim institucijama i drugim vjerovnicima, ako otpišu potraživanja građanima.

Nećemo izgubiti, a pomoći ćemo velikom broju građana. Pomoći ćemo i vjerovnicima, jer su i oni u začaranom krugu nemogućnosti naplate svojih potraživanja.’