PODIJELI

U sklopu Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem talijanskog dirigenta Piera Carla Orizia prošlog je petka nastupila mlada, ali već vrlo poznata norveška trubačica Tine Thing Helseth.

Koncert je započeo s orkestralnom skladbom Dance Macabreom skladatelja Camillea Saint-Saënsa.Trubačica Tine Thing Helseth izvela je Koncert za trubu u Es-duru Johanna N. Hummela te Pjesme za trubu i orkestar Edvarda Griega, koje je
obradio norveški gitarist i aranžer Jarle G. Storløkken.

Oduševljenoj publici za bis je izvela ulomak iz opere Prodana nevjesta češkog skladatelja Bedřicha Smetane.

Tine (norv.- maleno) je malena samo po imenu, a velika u svom nastupu i utjecaju koji ostavlja na publiku. Dokazala je to i nastupom pred zagrebačkom publikom, koju je oduševila svojom izražajnošću, kreativnošću i slobodoumnim pristupom glazbi, kojima propituje žanrovske granice. Surađivala je s brojnim
svjetskim orkestrima, a svojom pojavom i nastupom izaziva oduševljenje gdje god da se pojavi. Redovito održava turneje sa svojim deseteročlanim ženskim puhačkim ansamblom tenThing, koji je nastao 2007. godine.

Veličina Tine Thing Helseth vidljiva je i u nominaciji za norvešku nagradu Grammy, čime je Helseth postala prvim klasičnim glazbenikom ikada nominiranim za tu nagradu, kako stoji u najavi koncerta.

Drugi dio koncerta obilježili su talijanski skladatelji. Ottorino Respighi i njegove Rimske fontane, koji je sam izjavio kako su fontane glasovi Rima. Tako se Rimske fontane sastoje od fontane Valle Giulije u zoru, Tritonove fontane ujutro, Fontane Trevi u podne i Fontane Medici u suton.

Za kraj su Filharmoničari odabrali Suitu iz Rata i mira Nina Rote, od kojih su najpoznatiji Natašin valcer i Djeva novgorodska.

(Lucija Ercegovac)