PODIJELI

Zagrebačka spremačica Kata J. (45) pokrala je najmanje 11 glazbenika, članova Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, sloveći za ‘pouzdanu osobu koja vrhunski odrađuje poslove čišćenja po kućama’.

No, policijski službenici VI. policijske postaje Zagreb proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakinjom jer je iz domova niza uglednih glazbenika od sredine 2014. do 23. veljače ove godine krala nakit, i to uglavnom zlatninu. Šteta se zasad procjenjuje na 63.600 kuna.

BILA JE DETALJNA: Čistila stanove, pa ‘počistila’ i nakit

No, istraživanje se nastavlja jer su neke osobe, čije je stanove i kuće također čistila, trenutačno odsutne. Prokazana Kata J. zaradila je kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu te je, s obzirom na to da ima čisti kazneni dosje, puštena da se brani sa slobode.

‘Ne bih o tome. Kod mene nije pronađeno ništa od stvari za koje me se tereti da sam ih uzela. Da mi išta od svega mogu dokazati, ne bih bila na slobodi, zar ne? Po stanovima tih ljudi počela sam čistiti početkom 2014. godine i otad, sve te godine, svi su oni hvalili moj rad i preporučivali me dalje. I sad iznenada ovo. Nikome ništa nisam uzela’, kazala je za Jutarnji list.

Vlasnici stanova su joj povjeravali ključeve svojih domova ne bi li, i kad su odsutni, održavala čistoću. Bila je od pomoći i onima koji su živjeli sami, a nije joj bilo teško ekstra pripomoći kad zatreba. Godine su prolazile u čišćenju na povjerenje i preporuku, no tek je nedavno dvoje umirovljenih glazbenika shvatilo da im nedostaje nakit, a jedina u stanu, s obzirom na to da nije bilo tragova provale, bila im je upravo Kata J.

Istragom se pokazalo da je u kutijicama ostavljena zamjenska žućkasta bižuterija i da zato vlasnici nisu odmah primijetili da nedostaje nakit. Osim što je iz stanova nestajalo zlato, u jednom su slučaju, navodno, ukradeni i zlatni zubi. Navodno je ukradena zlatnina odmah i “utopljena” u stanicama za otkup.

Najveću dosad utvrđenu štetu počinila je glazbenici na Gornjem Prekrižju kojoj je ukrala zlatnu narukvicu i prsten, vrijedne oko 20 tisuća kuna. Ona nam je rekla da su Katu J. “svi jedni drugima preporučili i tu nitko ne može snositi odgovornost. Sve se činilo odlično dok nisu počele faliti stvari”.

U PU zagrebačkoj kažu da je 45-godišnjakinja počinila 11 krađa nakita iz stanova od Novog Zagreba, preko Trnja, Trešnjevke i Centra pa do Črnomerca i Medveščaka.