PODIJELI

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian sa svojim suradnicima posjetio je Francusku kako bi obnovili ali i učvrstili bratimljenje Dugog Sela i Saint Quentina.

Gradonačelnik Nenad Panian rekao je kako je iznimno zadovoljan posjetom Francuskoj. Ne samo da su obnovljeni
prijašnji dogovori već su vodili razgovore i o budućoj suradnji na području turizma, kulture ali i gospodarstva.

Panian je upoznao francuske kolege s projektima Grada Dugog Sela, a onaj najvažniji projekt koji je dugo bio ostavljen sa strane, je obnova crkve Svetog Martina na Martin bregu koja datira iz daleke 1209.godine, na što su Francuzi itekako
pozitivno reagirali, jer je poznato da oni izuzetno štuju Svetoga Martina.

Gradonačelnik je uputio poziv francuskim kolegama na dugoselske manifestacije, kao što su ‘Stara jela z Dugog Sela’ ali i ostale nadolazeće manifestacije.

Za sam kraj gradonačelnik Panian rekao nam je kako Grad Dugo Selo može očekivati suradnju s Francuskom te međusobne projekte koje će dovesti do razvoja Grada.

Predstavnici Grada Dugog Sela posjetili su i veleposlanika Filipa Vučaka.

Donosimo vam isječak iz Francuskog medija Courrier Picard koji ovako opisuje posjet gradonačelnika Nenada Paniana:
‘Od 16. ožujka 2007. godine sporazum o bratimljenju ujedinjuje zajednicu općina kantona Saint-Simon i hrvatski grad Dugo Selo. Grad od 20 000 stanovnika u blizini Zagreba. Ali spajanje sa zajednicom aglomeracije Saint-Quentinois obvezuje udrugu, tada stvorenu, na preoblikovanje zakletve tj. sporazuma kako bi se mogli prilagoditi novom statusu. Ali ju također i povezati s turističkim uredom, koji surađuje s ovim ujedinjenjem.’

Hrvatska kao počasni uzvanik na izložbenom sajmu u Saint-Quentinu

Alexis Grandin, savjetnik aglomeracije zadužen za turizam i međunarodne odnose i predsjednik turističkog ureda, također je sudjelovao na razrađivanju novog teksta sporazuma s hrvatskom delegacijom koja je stigla u srijedu.

Novi sporazum bit će potpisan u svibnju tijekom izložbenog sajma u Saint-Quentinu. Hrvatska je pozvana kao počasni gost.
Ovaj dio posla omogućio je novom gradonačelniku Dugog Sela, Nenadu Panianu, otkrivanje aglomeracije Saint-Quentinois. Svi ti javni poslovi već su dobro poznati predsjedniku Odbora za bratimljenje aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois, Jean-Marie Gondryju, koji dočekuje četvrtog gradonačelnika ovog hrvatskog grada u zadnjih deset godina.

Osim protokolarnih sastanaka, hrvatska delegacija, koju čine između ostaloga i voditeljica odsjeka Zvjezdana Budor-Klarić i voditelj odjela za gospodarstvo Dean Dragičević, posjetila je
Pariz, Amiens i Saint-Quentin.

Osim novog sporazuma, za članove je ključno očuvanje veza koje imaju s gradom Dugo Selo.

‘Te veze su prejake da bi nešto moglo narušiti ovo prijateljstvo naših dvaju naroda’, zaključio je Jean-Marie Gondry. Osim toga, ne nedostaje projekata kao primjerice približavanje škole iz Flavy-le- Martel onoj u ovome hrvatskome gradu.

Rat na Balkanu kao početak svega

U subotu u podne u gradskoj vijećnici, tijekom još jednog od brojnih dočekivanja hrvatske delegacije tijekom njihova boravka ovdje, Jean-Marie Gondry prisjetio se nastanka prijateljstva između departmana Aisne i Hrvatske, koje je nastalo još prije ovog prijateljstva, a koje je tada inicirao predsjednik zajednice općina kantona Saint-Simon, Roland Renard.

Prisjetili su se humanitarnih konvoja koji su u najljuće vrijeme rata krenuli za Hrvatsku iz Coucy-le- Château. Jedan od vozača konvoja također je bio pozvan na prijem, Jacques Vallez, koji je početkom 90-ih godina devet puta vozio za Hrvatsku. Njegov put 1995. godine bio je snimljen u pratnji ekipe TV postaje France 3. Predstavljanje tog filma duboko je ganulo sve prisutne Francuze i Hrvate.- prevedeno iz novina Courrier Picard.