PODIJELI

Mesnice, barem neke od njih, posljednjih su godina u Zagrebu postale malo uzbudljiviji biznis od onog na koji smo tradicionalno navikli.

Stvorila se neka posve nova scena na kojoj se svako toliko pojavi neko novo, ambiciozno mjesto koje prodaje vrhunske komade mesa. Neka se predstavljaju kao butici mesa, neka kao specijalizirane mesnice, ali svako od njih ima svoju, posebnu filozofiju oko mesa. Koje uvijek mora biti vrhunsko.

Stvar je počela s Beef Shopom, prvim butikom mesa s odležanom govedinom i junetinom koji je otvoren 2014. Na Prisavlju je godinu kasnije otvoren Meat the King, a u ljeto 2016. poznati chefovi Marin Medak i Tvrtko Šakota otvorili su Santoku, mesnicu koja prodaje samo ručno marinirano vrhunsko meso, potpuno spremno za kuhanje. Posljednja je Mes eko, mesnica popularnog restorana Noel otvorena početkom veljače. Trenutno su fokusirani isključivo na meso crne slavonske svinje iz eko uzgoja, ohrabreni interesom svojih gostiju u restoranu.

Reporteri Telegrama obišli su mesnice te utvrdili što se nudi i po kojim cijenama.

Santoku

U Santoku meso dolazi svježe, nakon čega ga ručno mariniraju i vakuumiraju. Trenutno imaju osam vrsti marinada i 16 proizvoda, a cijene ovise o vrsti mesa i vrsti marinade. Pripremaju i mariniraju meso piletine, junetine, janjetine i svinjetine.

Meso nabavljaju iz Hrvatske, osim black angus bifteka, ramsteka i ribeyea koji im dolaze iz Irske. Piletina im dolazi s područja Sv. Ivana Zeline, janjetina sa Žumberka, svinjetina i mljevena junetina s farmi iz okolice Zagreba. Od junetine imaju, recimo, rolice od bifteka u marinadi od sezama, od janjetine, između ostalog, rolani janjeći but i janjeće kotlete, od svinjetine porchettu, a od piletine otkošteno cijelo pile i yakitori s teriyaki umakom.Cijene ovise o vrsti mesa i vrsti marinade.

Cijene marinirane junetine se kreću između 79 i 290 kuna; recimo kilogram rolica od bifteka u marinadi od sezama je 290 kuna, a kilogram ribeye steaka u baznoj marinadi je 289 kuna. Marinirana janjetina je između 160 i 360 kuna, najjeftiniji je kilogram janjećih rebara za 160, a najskuplji je kilogram janjećih kotleta za 360 kuna. Svinjetina je između 93 i 220 kuna; kilogram ražnjića lungića s lardom u chipotle marinadi je 153 kune, a piletina je između 57 i 96 kuna.

Meat the King

U Meat the King za sebe kažu da su butik mesa. Prvi su u Hrvatskoj počeli prodavati suho odležano meso crne slavonske svinje. Prodaju isključivo hrvatsko meso, imaju sve rezove svježe junetine i crne slavonske svinje, odležano meso junetine i govedine te suhomesnate proizvode crne slavonske svinje .

‘Svo meso nam stiže porcionirano i pakirano, odnosno vakuumirano. Ovdje ga samo prodajemo, pa smo više kao butik mesa, nego mesnica’, kazao je za Telegram 45-godišnji vlasnik Tihomir Smoljanec koji je treća generacija u obitelji koja se bavi mesom. Njegovi imaju farme junadi i teladi u Ferežanima kod Križevaca.

Cijene su isključivo na upit.

Mes eko

U Mes eku trenutno od mesa imaju samo meso crne slavonske svinje; nude svježi, nemarinirani i suhomesnati program. Svi suhomesnati proizvodi certificirano su ekološki, što znači da su napravljeni bez ikakvih aditiva, pa tako i bez nitrata, a meso je iz eko uzgoja. Trenutno imaju 13 proizvoda.

Od svježe ponude imaju rebra za 90, lopaticu za 150, kare za 160, vratinu za 170, but za 185 i file za 220 kuna po kilogramu. Od suhomesnatih proizvoda tu su čvarci za 150, kobasice za 170, špek za 180, kulenova seka za 250 i kulen za 370 kuna po kilogramu. Imaju i već spomenuti crepinette za 25 kuna po komadu i mast; 100 grama u teglici košta 10 kuna.

Beef shop

U ponudi imaju meso govedine i junetine raznih pasmina iz Amerike, Japana, Austrije, Italije, Njemačke, Irske, a odnedavno i iz Hrvatske. Imaju steakove simentalske pasmine iz Austrije, Njemačke, Nizozemske i Francuske koji su odležali minimalno 21 dan. Od black angusa s Creekstone farme iz Amerike, pasmine koja se hrani samo kukuruzom i povrćem, imaju svježe rezove poput rib eyea i dry aged poput ramsteka.

Trenutno imaju 70-ak mesnih proizvoda i pet umaka. Cijene umaka su od 86 do 102 kune po kilogramu, koliko košta hamburger sos. Cijene govedine se kreću između 118 kuna za tartar steak simentalskog goveda i 3500 kuna koliko je kilogram ramsteka japanske govedine Wagyu (ne, nije greška). Radi se o najskupljoj govedini na svijetu. Teletina je između 100 i 144 kune, junetina od 87 do 919 kuna. Recimo, juneća rebra Irish Viewa su 137 kuna po kilogramu. Cijene burgera od 100 posto junećeg mesa su, ovisno o pasmini, od 100 do 919 kuna po kilogramu. Janjeći kotleti su 249, a cijena svinjetine je između 69, koliko primjerice košta panirana bečka šnicla, i 119 kuna po kilogramu. Od piletine imaju pileće medaljone za 66 kuna po kilogramu.