PODIJELI

Iako ne postoji zakonski rok, treba čuvati račune barem 10 godina, zaključak je emisije ‘9,99’ Radio Sljemena kojoj je tema bila ‘Koliko dugo trebamo čuvati račune za komulane usluge i kako se zaštititi od ovrha?’

Općenito vrijedi pravilo da je zastarni rok računa 5 godina, za određene račune on je i manji, međutim pravna savjetnica osječke udruge ‘Potrošač’, Dunja Mak, preporučuje da račune čuvate barem 10 godina.

‘Samo rješenje o ovrsi najranije zastarjeva protekom 10 godina, no ne mora zastarjeti u tom roku najranije, onda smo nekako predložili da to barem bude 10 godina. To možda zvuči bizarno, ali u mnogim slučajevima se pokazalo itekako korisno i mnogi građani su, nažalost, i požalili što nisu u tom roku i čuvali račune i morali su, možda, i duplo platiti nešto što već u prošlosti jesu, a nisu mogli dokazati’, pojasnila je za Radio Sljeme.

Pravna savjetnica splitske udruge ‘Potrošač’, Iskra Maras Jelavić, predlaže da se od matične tvrtke, poput Zagrebačkog holdinga, zatraže potvrde o podmirenju računa.

‘Imajući u vidu da ljudi uglavnom plaćaju preko trajnih naloga onda ako se dogodi da vas ovrhovoditelj tuži zbog toga što neki mjesec račun nije plaćen, a imate trajni nalog, onda je u tom slučaju banka odgovorna zbog neprovođenja tog naloga’, kazala je.

Transakcije izvršene internet bankarstvom, banke čuvaju 10 godina, a brišu se kada se zatvori račun.

PODIJELI