PODIJELI

U svečanoj dvorani Palače Dverce na Gornjem gradu u Zagrebu, u srijedu je predstavljeno najnovije, reprezentativno CD-izdanje koje je orkestar Zagrebačke filharmonije pod umjetničkim vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka ostvario za prestižnu njemačku diskografsku kuću Oehms Classics.

CD-album, koji donosi više raritetnih ostvarenja iz opusa slavnoga ruskoga skladatelja Igora Stravinskog, prva je suradnja Zagrebačke filharmonije i Oehms Classics, kojom se Zagrebačka filharmonija pridružila izabranom društvu međunarodno priznatih dirigenata, solista, ansambala i orkestara koji snimaju za ovu diskografsku etiketu.

U povodu novoobjavljenoga albuma, okupljenima u Dvercu obratili su se maestro Dmitrij Kitajenko, jedan od “posljednjih velikih dirigenata našega doba”, potom ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch, a podršku ovom važnom događaju za Zagrebačku filharmoniju, ali i zagrebačku glazbenu scenu općenito dao je i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije ne krije zadovoljstvo realiziranim izdanjem, koje smatra jednim od važnih koraka, ostvarenih posljednjih nekoliko godina, u međunarodnoj promociji orkestra Zagrebačke filharmonije.

‘Konkurencija na međunarodnom tržištu orkestara možda je jača nego ikad’, ističe Boch, ‘pa je ova snimka za takvu prestižnu diskografsku kuću tim veći uspjeh i postignuće’.

Maestro Kitajenko s diskografskom kućom Oehms Classics surađuje već niz godina, a s uglednim Gürzenich-orkestrom iz Kölna objavio je niz nosača zvuka s kompletnim opusima Šostakoviča, Prokofjeva, Čajkovskog i Rahmanjinova. Prvim zajedničkim diskografskim izdanjem za Oehms Classics, suradnja između uglednoga Maestra i orkestra Zagrebačke filharmonije u kojemu već niz godina obnaša ulogu umjetničkog savjetnika, dobiva još jedno uspješno poglavlje.

CD kreće u međunarodnu distribuciju promotivnim kanalima Oehms Classics, ali i Naxos Records, tako da će uskoro biti dostupan na policama brojnih CD shopova diljem svijeta, u međunarodnom radijskom eteru, kao i u internetskoj prodaji na globalnoj razini.

A prve pozitivne reakcije međunarodne kritike počele su već stizati te ugledni luxembourški Pizzicato tako zaključuje: “Apsolutno divne izvedbe”! Upravo zato ovo diskografsko izdanje nije “samo još jedan CD”, poručuje naposljetku Boch, nego je – zajedno s nizom značajnih recentnih internacionalnih nastupa od newyorškoga Carnegie Halla do bečkoga Musikvereina – veliki i važan iskorak Zagrebačke filharmonije na međunarodnu scenu.
Suradnja između Zagrebačke filharmonije i Oehms Classics tu međutim ne staje, jer već ovoga četvrtka maestro Kitajenko i naš orkestar za istoga izdavača započinju snimanje novoga CD-a. Novi CD donijet će dva ruska orkestralna remekdjela: Serenadu za gudače, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog i Godišnja doba Aleksandra Glazunova!