PODIJELI

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u četvrtak, 8.ožujka u 20 sati gostuje predstava ‘Naša majka’ Wajdija Mouawada, u režiji Róbert Alföldi i izvedbi Kazališta Miklós Radnóti iz Budimpešte, Mađarska.

Po predlošku ovog teksta 2011. je snimljen i poznati kanadski film, koji je ušao u kategoriju deset najboljih filmova na svijetu te godine.

Naša majka usredotočuje se na dvije generacije jedne obitelji, majku koja je nakon rata emigrirala u Kanadu, i dvoje njezinih blizanaca, koji su odrastali u Kanadi i nemaju izravno iskustvo rata, ali sjećanje na rat utječe na njihove živote. Radnja se odvija u obliku istrage: majka Nawal u oporuci obavještava djecu da im je otac još živ i da imaju brata. Od njih traži da pronađu preostale članove obitelji i da svakom od njih daju pismo koje im je namijenila. Nerado pristajući, ne mogavši izbjeći teret prošlosti, Jeanne i Simon tragajući za korijenima otkrivaju majčinu priču: uranjaju u horor rata i počinju razumijevati zašto je majka odlučila pobjeći u tajnosti i šutnji.

Otkrivajući prošlost, Wajdi Mouawad približava okružje libanonskih ratova – doba u kojem se sukobi između Libanonaca i palestinskih doseljenika pretvaraju u 25-godišnji rat. Drama se ne koncentrira na specifičnu povijesnu stvarnost, nego rastvara poetski potencijal teme kojom se bavi, što ju čini univerzalno važnim i sjajnim djelom.