PODIJELI

Zlouporaba kokaina posljednjih je godina ponovo u porastu u Zagrebu, a MDMA-a i amfetamini i dalje su popularne droge među Zagrepčanima, barem ako je suditi po vrlo objektivnom pokazatelju – analizi otpadnih voda u glavnom gradu Hrvatske.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je ovaj tjedan rezultate dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja.

Analiza koja se provodi još od 2011. godine podrazumijevanje testiranje otpadnih voda u velikim gradovima na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy). Analiza se bazira na činjenici da većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u istom sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našem urinu i fekalijama, što bi značilo naposljetku i u otpadnim vodama, piše Novi list.

Testirajući uzorke otpadnih voda, znanstvenici danas mogu sve preciznije procijeniti koja se količina određene supstance koristi u nekoj urbanoj sredini s obzirom na broj stanovnika.

Tako primjerice ovi najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj – dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Sudeći po ovoj mjeri koja među stručnjacima postaje sve popularnija metoda za procjenu navika konzumiranja droga u gradovima, u Zagrebu se troši skoro tri puta više kokaina u odnosu na prije pet godina.