PODIJELI

Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije koje dodjeljuje i to je samo dio mjera demografske politike koju Grad provodi, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

‘Svih ovih godina, a počelo je još daleke 1992. dodjelom učeničkih i studentskih stipendija za izvrsnost, Grad Zagreb je izdvojio oko 255 milijuna kuna za mlade’, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić i pripomenuo kako se od tada niti jednom nije smanjio ni iznos ni broj dodijeljenih stipendija.

Danas postoji šest vrsta stipendija za: izvrsnost, deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom te pripadnike romske nacionalne manjine.

Milana Vuković Runjić, predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba je rekla kako Grad pokazuje senzibilitet i osjetljivost za one koji zaslužuju poseban vid poštovanja, a to su oni koji teže izvrsnosti jer, naglasila je, naša budućnost leži na mladim ljudima s ambicijom, željom, marljivošću i drugim osobinama prijeko potrebnim našemu društvu. Oni koji već kao mladi pokazuju da žele dati najbolje od sebe ovomu društvu, zaslužuju posebnu pažnju i trebaju biti posebno vrednovani i time se vodimo kada dodjeljujemo stipendije za izvrsnost. Time potičemo demografski rast ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj.

Članica Povjerenstva Irena Cajner Mraović je pripomenula da iznosi što se dodjeljuju nisu simbolični te da su za mlade ljude financijska, a ne deklaratorna podrška.

Također je kao problem navela da roditelji zbog dodijeljene stipendije gube porezne olaškice na dijete. Zato nam svima cilj treba biti promjena Zakona o porezu na dohodak jer ne prepoznaje izvrsnost. Grad Zagreb može samo apelirati na promjenu zakonskog rješenja.

‘Ne možemo govoriti o demografskoj politici, a istodobno lokalnoj samoupravi uzimati za porez, prirez i mirovinsko osiguranje’, apelirao je na kraju zagrebački gradonačelnik te najavio da će se koncem ovoga i sljedećeg tjedna dodijeliti stipendije učenicima, studentima i doktorandima za izvrsnost.

(zagreb.hr)