PODIJELI

Obrtnička komora Zagreb dodijelila je županu Stjepanu Kožiću priznanje ‘Manduševac’, najviše komorsko priznanje. Za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva, župan je priznanje primio u prigodi Dana Obrtničke komore Zagreb.

‘Županija je naklonjena obrtnicima. Potpomažemo njihovo funkcioniranje – kroz stručne edukacije, kroz financiranje pripreme projekata za EU fondove, kroz bespovratne potpore, koje su u 2017. bile u značajnom iznosu, a obrtnici, kao i mali i srednji poduzetnici vraćaju to na način da su u mnogočemu u samom vrhu Hrvatske, prije svega prema ukupnom prihodu, neto dobiti, produktivnosti rada… Zbog takvog funkcioniranja obrtnika i poduzetnika Županija je prema indeksu razvijenosti svrstana krajem lanjske godine odmah do grada Zagreba’, rekao je župan dodavši da bi se bez obrtništva, i ukupnog poduzetništva, teško moglo govoriti o razvojnim programima i zapošljavanju.

Naglasio je i da je Zagrebačka županija od 2011. do 2016. bila županija s najvećom stopom rasta zaposlenosti te još jednom podsjetio na nedavno dobiveno priznanje ‘Stvaratelji za stoljeća’, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Župan je rekao i da treba motivirati mlade da upisuju obrtnička zanimanja jer ona, nakon položenoga majstorskog ispita, nude sigurnost i posao.

U prigodi Dana komore priznanje su dodijeljena obrtnicima s područja Grada i Županije, kao i osobama i institucijama koji svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Zlatnu statuu OK Zagreb primio je Stipe Bučar, predsjednik Udruženje obrtnika Jastrebarskoga, Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem, uz zagrebačke obrtnike, primili su Željko Lopotinec, obrtnik iz Dugog Sela, i Milan Kralj, obrtnik iz Svetog Ivana Zeline.

Zlatni krug s pisanim priznanjem, za značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva, dodijeljen je, uz ostale, gradonačelniku Velike Gorice, ujedno i saborskom zastupniku Draženu Barišiću, Srednjoj školi Jastrebarsko i novinaru Draganu Vickoviću iz Vrbovca.

Zlatnu diplomu OK Zagreb, za doprinos razvoju obrtništva, primili su Stjepan Markotić iz UO Zaprešić i Čedomir Klasnić iz UO Ivanić-Grad, a srebrnu diplomu, za obavljanje obrtničke djelatnosti dulje od 20 godina, Bruno Rotim iz UO Ivanić-Grad, Jadranko Kosmat iz UO Zaprešić, Željko Prevarić iz UO Vrbovec i Mladen Celić iz UO Jastrebarsko.

Priznanje Žena obrtnica, za uspjeh u poslovanju, primile su Ljuba Erdelja iz UO Zaprešić, Draženka Dautanec iz UO Vrbovec i Sanja Kozlina iz UO Samobor, dok je priznanje Mladi obrtnik/obrtnica uručeno Bojanu Sokolu iz UO Ivanić-Grad, Bianki Klokoč iz UP Dugo Selo, Vedranu Madžarcu iz UO Svetog Ivana Zeline i Viktoriji Đurašin iz UO Velika Gorica.

Posebnim priznanjem za uspješnu suradnju i unapređenje obrtničkih asocijacija nagrađen je Vjeran Štublin iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku Zagrebačke županije, a posebnim priznanjem za doprinos komorskom sustavu Nada Šiber, tajnica UO Zaprešić.

(ZŽ)