PODIJELI

Pod parolom ‘Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku’ više tisuća ljudi počelo je u subotu prosvjed ispred središnjice HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, za koju smatraju da promiče rodnu ideologiju i grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva.

Prosvjed je počeo u 11 sati ispred Središnjice HDZ-a, a prosvjednici izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade koja je u četvrtak u Hrvatski sabor poslala prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom, piše Jutarnji list.

Prosvjednici nose velik broj hrvatskih zastava i parole “HDZ je izdaja”, “Ne IK u HR”, “Zagreb protiv IK”, “Stop nasilju nad Hrvatskom”, “Ja sam tata, ne roditelj 2”, te Plenkovićeve slike na kojima piše obmana, te također parolu “Kad vođa liste slaže – i temeljna načela se gaze”. Pjevaju pjesme “Moja domovina”, “Zovi samo zovi”, “U boj, u boj za narod svoj”, te uzvikuju “Hrvatska” i “Vukovar, Vukovar” te “Ovo je izdaja”.

Glasno negodovanje izazvala je parola za ratifikaciju Istanbulske koju je na prozoru postavilo dvoje građana.

Među transprentima ističu se sljedeći: ‘Da se radi samo o zaštiti žena, Istanbulska konvencija već bi bila ratifiricirana u cijelo Europi’, ‘HDZ u službi zloga protiv RH i Boga’ i ‘Od časnih generala do nečasnih političara kratak je put – HDZ’.

Prosvjed, na kojem su se okupili građani i iz drugih dijelova zemlje, organizirala je građanska inicijativa “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” koja smatra da ta konvencija grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva i hrvatskog političkog sustava.

Nakon Trga žrtava fašizma prosvjednici, među kojima se nalaze i Ladislav Ilčić, Zlatko Hasanbegović, Velimir Bujanec, Hrvoje Zekanović, Ruža TomašićĐuro Glogoški, Zorica Gregurić i Pero Ćorić, krenuli su prema Trgu sv. Marka. Promet je na Trgu bana Jelačića zatvoren.