PODIJELI

Glavni faktor koji utječe na cijenu građevinskih zemljišta u Zagrebu je lokacija. Cijena ovisi i o dostupnoj infrastrukturi poput kanalizacije, vode i plina, uređenosti cesta, blizini javnog prijevoza, izgledu susjedstva i vrsti terena.

Podaci pokazuju da su i dalje najpopularniji kvartovi oni u užem i širem središtu grada, pa je cijena kvadrata u gradskoj četvrti Donji grad 805 eura, a slijedi Gornji grad Medveščak s 547 eura po kvadratu. Vrlo visoko su i Trnje, Trešnjevka te Novi Zagreb u blizini Bundeka i Maksimir.

– Problem je što na tim popularnim lokacijama ima jako malo slobodnih zemljišta, pa kada se neko i pojavi na tržištu, vlasnik se poprilično zaigra s cijenom – ističe Antonija Mikšić iz Agencije za nekretnine Opereta za Večernji list.

Stoga je u centru zapravo puno češće da građani kupe neku staru i derutnu kućicu te grade na parceli nakon što sruše objekt. Tamo gdje ima slobodnih zemljišta, nema potražnje, pa je tako na tržištu puno zemljišta na jugu Zagreba, u Brezovici, Odri, Maloj Mlaki, Blatu…

Ondje je cijena manja od 100 eura po kvadratu, a više nije “in” živjeti ni u brdovitom području, pa se u nekada atraktivnom Podsljemenu zemljišta sada prodaju po cijeni od 150-ak eura po kvadratu, a prema riječima agenata za nekretnine, prodavači bi bili sretni da imaju kome prodati zemlju.

– Upravo zbog tog nerazmjera ponude i potražnje tržište gotovo potpuno stoji kada je riječ o kupnji, odnosno prodaji zemljišta. Na tristotinjak prodanih nekretnina proda se možda jedno zemljište, prednjače stanovi, pa onda kuće – kaže Mikšić.

Kao najperspektivniji kvart u Zagrebu kada je o prodaji nekretnina riječ, Ante Gašpar iz Operete procjenjuje Blato koje bi, smatra, moglo razbuditi uspavano tržište. Riječ je o lokaciji u neposrednoj blizini Arene Zagreb i Laništa, u kojem je gradnja ‘eksplodirala’ u prošlom desetljeću. Kvadrat u Blatu trenutačno u prosjeku iznosi 136 eura, no zasigurno će rasti.