PODIJELI

Bila je Lady Di svoga doba. Jedna od najljepših i najintrigantnijih žena druge polovice 19. stoljeća, Elizabeta Austrijska – Sissi, plijenila je svojom ljepotom i osebujnim životom.

Na sceni zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta njezin je život oživotvorio baletni ansambl HNK-a u baletnoj predstavi ‘Elizabeta Austrijska- Sissi’.

Balet je nastao u koreografiji i režiji majstora europske baletne scene Patricea Barta, a prema povijesnoj priči koju je oblikovala poznata njemačka dramaturginja Christiane Theobald Gabler.

Svjetska praizvedba djela 27. ožujka izazvala je veliko zanimanje publike, koja je razgrabila karte i za ostale izvedbe ovoga raskošnog baleta (31. ožujka, 4. i 5. travnja).

Glazbeni predložak čine odabrana novoromantičarska djela češkoga skladatelja Bedřicha Smetane, kojima je glazbeni zaplet kreirao i aranžirao skladatelj i dirigent svjetskoga glasa Ermanno Florio, koji je i ravnao premijernom izvedbom, dok će kasnijim izvedbama ravnati Dian Tchobanov.

Elizabeta je bila kći vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske, koja se sa sedamnaest godina udala za cara Franju Josipa I. Bila je poznata po ljepoti i eleganciji, pisala je poeziju, proučavala grčki jezik i neprestano putovala, a isticala se nekonvencionalnim ponašanjem.

Smrtno je ranjena od ruke talijanskog atentatora u Genevi 1898. godine.

U novom baletu HNK-a pratimo njezin turbulentni život od trenutka kada upoznaje mladog cara Franju Josipa i dolazi na bečki dvor. Taj život, određen strogom dvorskom etiketom, kosio se s njezinim karakterom. Sissi nikada nije pristala na stroga dvorska pravila, žudeći cijelog života za mirom i slobodom.

Spektakularnosti predstave uvelike pridonose i prekrasni kostimi scenografkinje i kostimografkinje Luise Spinatelli.

U ulozi Elizabete Austrijske briljirala je Natalia Kosovac, a izdvajamo i produhovljene izvedbe Ive Vitić Gameiro kao Melankolije, Andrea Schifana kao Franje Josipa I., Guilhermea Gameiro Alvesa kao Ludviga II. Bavarskog, Takuya Sumitoma kao grofa Andrassyja, Tomislava Petranovića kao Rudolfa
Habsburškog i drugih plesača gotovo cijelog baletnog ansambla HNK-a i kujice Pjari.