PODIJELI

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, u društvu s predstavnicima udruga, roditeljima i djecom oboljelom od autizma, na Cvjetnom trgu gradonačelnik Milan Bandić simbolično je u zrak pustio stotinjak plavih balona.

Zagreb se tako pridružio drugim svjetskim metropolama koje su na taj način obilježile 11. Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

‘Zahvalio bih djeci s autizmom i njihovim roditeljima te Savezu udruga za autizam Hrvatske, koji organizira ovu manifestaciju. Grad Zagreb je partner Udruge i svake godine surađujemo da bismo na najbolji mogući način obilježili ovaj dan i potaknuli sugrađane na razumijevanje. Cilj je da stvorimo Zagreb koji pruža jednake prilike svim njegovim građanima’, rekao je gradonačelnik, ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Predsjednica udruge za skrb autističnih osoba Hrvatske Lidija Penko istaknula je potrebu sustavnog uspostavljanja usluga koje su potrebne autističnim ljudima, a to su rana intervencija, edukacija i skrb o odraslima. Apeliramo nadležnim ministarstvima i organima države da se posvete ovom problemu i da ispunjavaju obveze na koje su pristali potpisom na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Na Cvjetnom trgu postavljeni su i štandovi s informativnim sadržajem, kao i brošure Saveza udruga sa smjernicama kod slučajeva sumnje odnosno dijagnoze autizma. Manifestacija se ove godine odvija pod motom Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo s ciljem osvještavanja i senzibilizacije društva o problemima djece i odraslih oboljelih od autizma.

Podsjetimo, u Hrvatskoj oko 12 tisuća ljudi ima dijagnosticiran autizam, ali se procjenjuje da ih je i znatno više.

(Zagreb.hr)