PODIJELI

Zračna luka Franjo Tuđman od srijede 4. travnja naredna dva mjeseca noću će biti zatvorena zbog radova na uzletno-sletnoj stazi zbog čega zrakoplovi tijekom tog perioda neće moći slijetati od 22.35 do 6.35 sati, osim ponedjeljkom i petkom kad će pista biti zatvorena od ponoći.

Naime, dok traju radovi Hrvatska neće imati zračnu luku koja je otvorena 24 sata, a prema Naredbi o vremenu otvorenosti zračnih luka jedino ZL Franjo Tuđman mora biti otvorena cijelu noć.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon prošlogodišnjeg incidenta kada zrakoplov Croatia Airlines nije zbog bure mogao sletjeti u Dubrovnik, a u Zagrebu ga nisu mogli primiti zbog manjka ljudi pa je sletio u Rim, obećao je da će od ovog ljeta i Zračna luka Split biti otvorena 24 sata. Naredbu dva puta godišnje izdaje nadležni ministar, što za ovu godinu još nije učinjeno, ali se, kako kažu u Ministarstvu, očekuje ovih dana, pišu 24 sata.

Kada radovi krenu, mogu se očekivati kašnjenja nekih noćnih letova, a za CA su najkritičniji letovi iz Frankfurta, Munchena i Bruxellesa koji slijeću u Zagreb između 22 i 22.35 sati.

U CA očekuju da će im kasniti oko 10 posto tih letova pa su dogovorili sa Zračnom lukom Pula da produlji otvorenost ako bude potrebe i da prihvati zrakoplove CA koji zbog kašnjenja ne budu mogli sletjeti u Zagreb. Zračna luka Pula odabrana je jer, kako kažu iz CA, cijele godine održava redovit promet, raspolaže svojom tehničkom podrškom i operativnim osobljem.