PODIJELI

Cijena parkirne karte u prvoj bi zoni mogla skočiti sa 6 na 10 kuna, u drugoj sa 3 na 5, u trećoj sa 1,5 na 2 kune i u novoj, petoj zoni bi mogla iznositi jednu kunu po satu.

Ovo je, naime, tek jedan od prijedloga iz dokumenta koji prvi donosi Jutarnji list, a koji je prije nekoliko dana Holding uputio prema Gradu na temu povećanja cijena parkiranja u cijelome Zagrebu. Osim javnih parkirališnih mjesta, Holding je predložio i povećanje cijena u javnim garažama, ograničenje parkiranja unutar jedne zone te da se od 1. svibnja produži naplata parkiranja u prvoj zoni do ponoći.

Prema prvim procjenama, s novim cijenama bi godišnja dobit Holdinga, odnosno podružnice Zagrebparking, porasla za čak 38,7 milijuna kuna.

Najviše pitanja se ipak postavlja oko nove pete zone. U Gradu su ranije rekli kako će peta zona biti od Rudeša do Jelkovca te da će stanari plaćati parking po simboličnim cijenama od 75 lipa za sat do 10 kuna za mjesečnu kartu. U prijedlogu Holdinga nigdje ne piše koji dio grada će obuhvatiti nova zona, ali stoji da će naplata parkinga iznositi jednu kunu po satu, dnevna će iznositi 10 i povlaštena 15 kuna, što je već veća cijena nego što se najavljivalo.

Ipak, ovo je samo prijedlog i na Gradu je da konačno odluči koje će biti cijene te kada će se nova naplata uvesti. Što se tiče četvrte zone, u njoj se ništa neće mijenjati.

S druge strane, ovo je prvo veliko poskupljenje parkinga u zadnjih šest godina jer je do sada bila praksa da su cijene u pravilu padale, i to otprilike oko lokalnih ili predsjedničkih izbora.

Prijedlog novih cijena parkinga u gradu Zagrebu

1. ZONA

10 kuna sat

dnevna karta 100 kuna

povlaštena (stanari) 100 kuna

2. ZONA

5 kuna sat

dnevna karta 60 kuna

povlaštena (stanari) 60 kuna

3. ZONA

2 kune sat

dnevna karta 20 kuna

povlaštena (stanari) 25 kuna

5. ZONA

sat 1 kuna

dnevna karta 10 kuna

povlaštena (stanari) 15 kuna