PODIJELI

Beskućnik Dragec iz Dubrave o kojem je Zagrebacki.hr nedavno pisao, preminuo je u srijedu.

Dragec je živio na natkrivenom platou kuće na Aveniji Dubrava, a ‘uredio’ ga je madracima na kojima je spavao i foteljom. Ondje je bio i ljeti i zimi.

 

O njemu su se vodile i rasprave u grupama na Facebook-u, pa su ga prozvali legendom Dubrave.

Iako su brojni mještani s njim komunicirali, ipak ostaje misterij zašto je on izabrao takav život. Navodno, nije mogao živjeti u zatvorenom prostoru.

U Facebook grupi Dubrava Zagreb naš kvart prije nešto manje od dva mjeseca su korisnici pisali o Dragecu i nitko ništa za njega ružno nije rekao unatoč njegovom načinu života.

‘Dragec je u stvari krasan čovjek s vrlo teškom životnom pričom. Nije gladan, nije gol i bos, u zatvorenom prostoru ne može živjeti, a i za cugu se nađe koja kuna. Ovakav život jedino poznaje – oduvijek. Nekoliko sam puta sjedila s njim na štengama i slušala ga. Uvijek mu možete odnijeti neku odjeću, deku, klopu, cigaretu… Bit će vam zahvalan. Ali tražit mu smještaj je misija osuđena na propast u startu’, napisala je tada Marta Slezak-Martinko.

‘Drag čovjek, uvijek sretan. Jednom je mojem sinu dao 20 kuna da odvede curu u kino riječima ‘evo vodi curu u kino, danas sam nažicao previše!’ Bila je to baš jedna predivna gesta (ali kao svaka ponosna mama, moram dodati i da mu je svaki put kad su se vidjeli moj sinko dao kunu-dvije, a jednu večer kad je bilo jako hladno odnio mu je svoju jaknu i dekicu). Dobro za dobro još uvijek živi i u najneočekivanijim trenucima’, napisala je Renata Kašnjar Putar.

Iako nitko točno ne zna odakle je i koja je njegova životna priča, gotovo svi se slažu u tome da Dragec želi ovako živjeti i da rado pomaže drugima.

O tome koliko je Dragec bio blizak s ekipom iz Dubrave govore i brojni komentari u Facebook grupi Dubrava Zagreb naš kvart koji se na taj način opraštaju od Drageca.

Jučer je Marta Slezak-Martinko objavila: ‘Jutros svijeće na štengama… Za Drageca, kvartovskog beskućnika. Umro jučer, kažu.
Počivao u miru.
Bio je i ostat ce legenda kvarta.’

‘Koliko puta si nas nasmijao ni oni bogati nisu. Nikada nećemo zaboraviti tvoje modne ispade. Nadam se da te gore ne tjeraju da nosiš obuću’, napisao je Matej Dučkić.

‘Ako netko znade mjesto i vrijeme ukopa molim da objavi, te da se okupimo u velikom broju da covjeka ispratimo dostojanstveno jer bio je gospodin’, napisao je Mirko Bićanić.

‘Danas slučajno prošao i shvatio da je otišao jedan veliki simbol naše drage Dubrave…kao da je neko moj’, napisao je Rajko Kovačević.