PODIJELI

Radnici Dalekovod proizvodnje u Dugom Selu ponovno su izašli na ulice kako bi se izborili za svoja prava.

Valja podsjetiti kako su radnici Dalekovod proizvodnje nedavno bili u štrajku zbog kršenja temeljnih ljudskih prava i robovlasničkog sustava.

Novim kolektivnim ugovorom koji im je bio stavljen pred stol plaća radnika bi se smanjila za 38 posto, kao i smanjenje prava vezana za prekovremene, otpremnine, minuli rad i drugo.

Smanjenje plaća rezultiralo bi i smanjenju radnika pa tako i
smanjenju proizvodnje. Problem je eskalirao novoimenovanom upravom na čelu s Gordanom Kolakom.

FOTO: Kristina Pavlić

Predstavnici Živog zida stali su uz bok radnika te su im jasno dali do znanje da oni za njih imaju sluha. Predsjednik Živog zida Ivan
Vilibor Sinčić odmah se osvrnuo na problematiku u Dalekovod proizvodnji.

‘S jedne sam strane sretan što sam se u Saboru mogao osvrnuti na probleme ovih ljudi a s druge strane sam i tužan što nisam
dobio konkretan odgovor od strane gospodina Peruška‘, rekao je Sinčić.

Istaknuo je i to kako u Dalekovod proizvodnji d.o.o. svoje vlasničke udjele ima Dalekovod d.d a 60 posto dionica
Dalekovoda d.d. drži Konsolidator d.o.o. koji je dio koncerna Agrokor gdje je na Trgovačkom sudu upisan povjerenik Peruško.

‘Gospodin Peruško je direktno dogovoran i mora znati što se događa i što se događalo u tvrtki’, naglasio je Sinčić.

Predsjednik Živog zida istaknuo je i to kako su problemi krenuli imenovanjem Gordana Kolaka u Upravu dalekovod proizvodnje koji je tražio da se smanje plaće radnika za 30 posto.

Vilibor Sinčić rekao je kako su zatražili da Financijski inspektorat izađe na teren kako bi utvrdili što je radila Uprava.

Očekuje da se to obavi čim prije jer se čekanjem gubi novac. Drugu stvar koju je naglasio Sinčić je ta da su tražili očitovanje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić o Fabrisu Perušku koji je trebao poduzeti potrebne korake da ne dođe do takve situacije.

Spomenuo je i sukob interesa a razlog je taj što su ministar obrane Damir Krstičević i Gordan Kolak radili zajedno u istoj tvrtki King ICT.

Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata Dalekovod proizvodnje rekao je se tortura radnika i dalje nastavlja.

‘Danas je bio zapriječen put radnicima na svoja radna mjesta bez obzira na valjani potpisani Ugovor na neodređeno vrijeme. Poslodavac taj Ugovor zbog štrajka sada želi povući. Očito
se radi o jednom revanšizmu zbog štrajka’, istaknuo je Bajlović.

Radnici ne žele da se vrši mobing nad njima niti da ih se ucjenjuje radnim mjestom kamoli da im se priječi ulaz na radno mjesto.
Bajlović je istaknuo kako je nastala neizmjerna šteta kako radnicima tako i kupcima robe.

Poslane su četiri prijave inspektoratu otkako je nova Uprava došla na vlast. Bajlović je na kraju rekao kako treba više stisnuti nadležne institucije da vode brigu o malim ljudima i njihovim pravima.

Zahvalio se i Živom zidu na dolasku i podršci.

Kako doznajemo doći će i do novih štrajkova ukoliko se situacija ne sredi.

No što će biti s radnicima i potpisanim Ugovor na neodređeno? Hoće li nastaviti raditi svoj posao zaštićeni ili su samo potrošna roba?