PODIJELI

Povećanje cijene karte s 4 na 5 kuna, policijska pratnja tijekom kontrole, videonadzor u svim tramvajima i ukidanje povlaštenog statusa socijalnim grupama u slučaju prekršaja.

To je samo dio prijedloga koje je Sindikat radnika i prometnih vozača ZET-a predložio zagrebačkim gradskim čelnicima u cilju povećanja prihoda podružnice i sigurnosti radnika. Najviše pažnje je dobio prijedlog za povećanje cijene polusatne karte za jednu kunu, što u Sindikatu ZET-a opravdavaju popunjavanjem budžeta pošto je prodaja mjesečnih pokaza pala za 30 posto, piše Jutarnji list.

Mirka Jozić, pročelnica Grada Zagreba za gospodarstvo, sudjelovala je na sastanku, ali ističe da karta neće poskupjeti.

– Nismo se složili oko prijedloga povećanja cijene jer ne namjeravamo na taj način povećavati budžet nego kroz poticanje građana na korištenje javnog prijevoza – rekla je Jozić i dodala da nemaju namjeru prihvatiti prijedlog za ukidanje povlaštenog statusa socijalnim grupama građana u slučaju prekršaja.

Naime, vozači i prometnici traže da ako netko iz socijalne kategorije (đaci, studenti, umirovljenici i drugi) bude ulovljen bez karte da ga se sankcionira oduzimanjem povlaštenog statusa do kraja godine. Ipak, Jozić je rekla da se o drugim prijedlozima još pregovara.

– Opcija da policija u civilu ide s kontrolorima nije loša, ali taj prijedlog ne ovisi samo o nama nego i o policijskoj upravi. Što se tiče kamera, već neko vrijeme razmišljamo o tome da u sve tramvaje ugradimo kamere tako da taj prijedlog već stoji u budućim planovima – kaže Jozić.

Sindikat ZET-a zatražio je smanjenje broja linija prema okretištu Dubec. Kako su naveli u Prijedlogu, od kada je linija 7 produžena do Dubeca, konstantno se stvaraju velike gužve na okretištu zbog male propusne moći.