PODIJELI

Odluka o roditeljima odgojiteljima bit će tema na sjednici Skupštine sljedeći tjedan.

Predlaže se, naime, potpuna njena izmjena jer gotovo svaki je članak Grad odlučio izmijeniti, a roditeljima koji su korisnici mjere uvedene krajem 2016. godine, za oko je posebno zapeo onaj u kojem stoji da će im se, umjesto iznosa prosječne hrvatske plaće, na račun isplaćivati 65 posto prosječnog mjesečnog dohotka u Zagrebu.

– Kod nas su primanja nešto veća nego u ostatku Hrvatske, ali 65 posto prosječne plaće nama će donositi tristotinjak kuna manje svakog mjeseca – požalile su se mame odgojiteljice Večernjem listu, kojima trenutačno mjesečna primanja, kako same objašnjavaju, variraju jer ovise upravo o tome kakav je prosjek plaće tog određenog mjeseca u Hrvatskoj.

Ne mogu dobiti status roditelja odgajatelja iako imaju sedmero djece

Oko 3800 kuna neto iznos je, kažu, koji dobivaju najčešće, a ako je državni prosjek bio dobar, njihova se mjesečna plaća zna popeti i na četiri tisuće.

– Sad će iznos biti zacementiran jer će se, primjerice, za ovu godinu gledati zagrebački prosjek od osam mjeseci prethodne godine. Zacementiran i niži – zabrinute su mame, koje su status zatražile upravo kako bi mogle ostati kod kuće i brinuti se za djecu, a ne o tome hoće li imati dovoljno novca za njihov odgoj.

Grad tvrdi da će biti veće

U Gradu pak poručuju, razloga za brigu nema. Do odstupanja u mjesečnim iznosima će doći, ali ne značajnog jer ‘caka je u brutu i netu’.

– Dosad je roditeljima bruto isplaćivan neto iznos prosječne hrvatske plaće za prethodni mjesec, dok će odsad dobivati bruto 65 posto bruto iznosa plaće u gospodarstvu u Zagrebu, i to prosjek od siječnja do kolovoza prethodne godine – objasnili su u Gradu.

Jednostavnijim rječnikom, iznos koji sad izgleda manji neće to zapravo i biti jer se radi o bruto plaći, a ne neto, kako se računalo do ovog mjeseca.

Konkretno, primjerice, ovog će mjeseca roditeljima na račun sjesti 3.992 kuna jer je prosječna neto plaća u državi 6.189 kuna, a taj iznos njima se isplaćuje bruto. Ako Skupština sljedećeg tjedna izglasa izmjenu odluke, u svibnju dobit će 4.035 kuna neto jer 65 posto bruto iznosa plaće u zagrebačkom gospodarstvu iznosi 6.255 kuna. Maksimalno komplicirano, ali trajno učinkovitije, kažu u Gradu, jer iznosi tako roditeljima neće varirati kao dosad.