PODIJELI

Zagrebačka Branimirova ulica uskoro bi mogla postati treći službeni ‘zeleni val’ u Zagrebu.

Branimirova se proteže od križanja s Palmotićevom ulicom kod glavne zgrade Hrvatske pošte na zapadu do križanja sa Zagrebačkom cestom u Sesvetama, a prema nekim procjenama prometnih vještaka sinkronizirani semafori na ovoj dionici trebali bi skratiti putovanje iz centra grada do Sesveta u vrijeme najvećih gužvi za gotovo 20 minuta.

Radi se o dionici od gotovo devet kilometra, na kojoj se nalazi dvadeset semaforiziranih raskrižja koja se nalaze u različitim međusobnim odnosima s važnim koridorima poput Palmotićeve, Avenije Marina Držića, Heinzelove, Ulice Svetice, Mandlove, Osječke, i Čulinečke, a neka raskrižja imaju i vrlo važnu ulogu glede kvalitete i protočnosti tramvajskog i autobusnog javnog prometa.

Kako stoji u tekstu natječaja ‘semaforski sustav na koridoru je tehnološki i koncepcijski različito ustrojen i razvijen’, što znači da na cijeloj ovoj dionici postoje različite tehnologije vanjske opreme, semaforskih uređaja te sustava za detekciju prometa, od induktivne petlje, videokamera, pješačkih tipki i signalizatora do senzora položaja tramvajskih skretnica.

– Cilj ovog projekta je provjeriti sve mogućnosti sinkroniziranog rada Branimirove ulice. Na cijeloj dionici od 8,7 kilometara ima popriličan broj raskrižja različitih karakteristika, a samo je na križanju s Čulinečkom, kod željezničke stanice Čulinec, napravljena denivelacija. Želimo vidjeti kakve su mogućnost poboljšanja prometa na cijeloj trasi – kazali su u Gradu za Jutarnji list.

Prometni vještak Goran Husinec kaže kako je ‘zeleni val’ na Branimirovoj trebalo napraviti mnogo ranije.

– Ako dođe do sinkronizacije, vrijeme putovanja mogao bi se skratiti za 20 minuta. U satima najveće gužve, kada ljudi odlaze na posao i kada se vraćaju kući, vrijeme putovanja od Palmotićeve do Sesveta je između 40 i 60 minuta. Dobra sinkronizacija bi vrijeme putovanja mogla gotovo pa prepoloviti – uvjeren je Husinec.