PODIJELI

150 stanovnika Dankovca, naselja u Gornjoj Dubravi, cijeli svoj život žive bez vode.

Iako je Dankovec jedno od najstarijih zagrebačkih naselja udaljeno samo desetak kilometara od Trga bana Josipa Jelačića, njegovi stanovnici još nemaju vodoopskrbni cjevovod. Umjesto toga svako kućanstvo ima pravo mjesečno naručiti jednu cisternu vode koju im dostavljaju u bazene.

– Ta količina ode samo tako, s jednom cisternom ne izdržimo ni deset dana. Trebaju nam barem tri. A onda, kada se potroši, snalazi se kako znaš i možeš. Štedi se svaka kapljica – kazala je Katica Budak za Jutarnji list.

Pojasnila je da ruke i lice peru u lavoru, a zatim tom vodom isperu zahodsku školjku, tako da se litra vode iskoristi više puta, prvo za osobnu higijenu pa za ostala čišćenja. U protivnom bi brzo ostali bez dopuštenih osam kubika.

– Jedva čekamo da dobijemo vodu. Račune ćemo platiti i četiri puta više nego što ih sada plaćamo, ako treba, samo da živimo kao ljudi. U 21. stoljeću smo, a mi još ne možemo normalno pustiti vodu, nego moramo dežurati ispred bazena. Velik je to teret za nas – govori Katica.

U Dankovcu žive uglavnom stariji ljudi i dosad su se naslušali raznih obećanja da će vodovod prolaziti njihovim krajem. Međutim, godinama su gledali kako se postavlja cjevovod u obližnjim, tek sagrađenim naseljima, a kod njih nikad ništa. Neki su se već prestali nadati i kažu da, ako i dođe, to neće doživjeti. Među njima su Barica (70) i Stjepan (76) Budak, koji ni ne poznaju drugačiji život.

– Građani su se za gradnju cjevovoda počeli boriti prije 40 godina, napisali su nekoliko peticija, a odgovor je uvijek bio isti – da treba napraviti precrpnu stanicu i vodospremu – govori vijećnik Davor Gabud.

U Vodoopskrbi i odvodnji su rekli da je u tijeku postupak izrade projektne dokumentacije.

– Budući da prilikom izrade projektne dokumentacije, poglavito za odabir lokacije za gradnju buduće vodospreme Sv. Barbara, dosad nije bilo moguće pozitivno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za prethodno predložene katastarske čestice, zaključeno je da će izrađivač projektne dokumentacije predložiti najpovoljnije lokacije za izgradnju vodospreme Sv. Barbara i PS-a Jalševec. Kad budu dobivene građevinske dozvole, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. će navedene investicije uvrstiti u svoj Plan izgradnje te osigurati za njih sredstva – kažu u VIO.