PODIJELI

Zebra Sabina je postala mama! U nedjelju, na Svjetski dan planeta Zemlje, na svijet je stiglo zdravo mladunče zebre koje je već nakon petnaest minuta uspješno stalo na svoje noge!

U međuvremenu je napravilo i prve korake, a nestabilan hod iz sata u sat postaje sve sigurniji. Za sada u stopu prati majku što zbog sisanja mlijeka, a što zbog sigurnosti. Naime, prvih dana mlado je uz majku daleko od drugih zebri kako bi ju naučilo prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Iako tata Gustav štiti krdo, mama je prvi red zaštite.

Simpatični mališan, podrijetlom iz Afrike, još nema prepoznatljiv crno-bijeli uzorak. Naime, na bijelom se krznu sada ističu smeđe pruge.

Gepostet von Zoološki vrt grada Zagreba am Dienstag, 24. April 2018

‘Najmlađi član zagrebačke obitelji zebra u trenu je postao ljubimac djelatnika i posjetitelja Zoološkog vrta. Ne znamo još kojeg je spola. Pretpostavlja se da je ženka, no sa sigurnošću ćemo to utvrditi tek kada se počne odvajati od majke. U ovom razdoblju naš je posao poštivati prirodu’, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Gravidnost grantove nizinske zebre traje nešto više od godinu dana, a mladunče zebre pri okotu ima tridesetak kilograma. Ženka okoti najčešće jedno mlado svake dvije godine.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba prošlo je mladunče zebre na svijet došlo 2015. godine. Tata Gustav ponosan je na svoje potomstvo, a njegovu obitelj ponosni su i djelatnici Vrta.

Naime, prije mladunčeta iz 2015. godine u Maksimiru nije bilo mladunaca zebre više od deset godina, objavljeno je na Zoo.hr.