PODIJELI

Osude li vas za teški ratni zločin ili vožnju bez vozne karte u ZET-u, etiketa je doživotna.

Radi se o naputku gradonačelnika grada Zagreba koji se provodi od 1. ožujka 2017. godine prema kojem će se prekršitelju vožnja bez vozne karte oprostiti, ali samo u slučaju da prekršitelj nikada nije bio u evidenciji neovisno o tome je li prethodne kazne platio ili je pisao reklamaciju te su mu one prihvaćene ili nisu.

Znači, nije bitno jeste li dokazali da vas je kontrolor pogrešno prijavio, svejedno ostajete u ZET-ovoj evidenciji, piše Večernji list.

Po prekršajnom zakonu apsolutna zastara za postupanje po prekršaju je četiri godine, međutim, za primjenu mjere oprosta prvog prekršaja primjenjuje se, navode tamo, nešto što se zove kriterij evidencije prekršaja.

Znači, ZET i njegovi kontrolori policija su javnog prijevoza koja evidenciju vodi neovisno o bilo kakvom zakonu koji tako nešto određuje. Ta ‘evidencija’ ne vodi se od spomenutog 1. ožujka prošle godine, što bi imalo logike, nego se čuva desetljećima unatrag.

Postoji mogućnost i da izvuku prekršaj i iz doba prije informatizacije. Nema apsolutno nikakvog načina da se izbrišete iz ZET-ove evidencije. Prije će vas izbrisati Prekršajni sud iz svoje.