PODIJELI

Ukinuta je oslobađajuća presuda Tomi Horvatinčiću (71) i sudit će mu se ponovno pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Odluka je to vijeća zadarskog Županijskog suda. Naime, Zagrebački poduzetnik će na Općinskom sudu u Šibeniku pred posve novim sudskim vijećem moći ponovno pokušati dokazati da je imao sinkopu te da je bio u nesvijesti u trenutku udara u jedrilicu supružnika Francisca Salpietra i Marinelle Salpietro Patel.

Kako neslužbeno doznaju 24 sata, Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu tužiteljstva te ukinuo presudu Horvatinčiću zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

Ukratko, viši sud smatra da su razlozi za donošenje oslobađajuće presude proturječni. Konkretno, u jednom dijelu šibenski sud navodi da je oslobodio Horvatinčića jer njegova krivnja nije dokazana, a u drugom dijelu poziva se na zakonsku odredbu prema kojoj je zbog sinkope bio neubrojiv. Šibenski sud prihvatio je tezu Horvatinčićeve obrane o sinkopi, no nije obrazložio kako se u to uklapaju navodi drugih svjedoka i lučkog kapetana koji ga je ispitivao, kojima on neposredno nakon nesreće nije spomenuo nesvjesticu. Nije jasno i nedvosmisleno obrazloženo, smatra drugostupanjski sud, što je Horvatinčić trebao učiniti kako bi pokušao izbjeći nesreću. Također, prvostupanjski sud odbio je pregledati skicu nesreće koju je sačinio sam Horvatinčić uz obrazloženje da je ona već 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz. Je li taj dokaz zakonit ili ne, sud je trebao ponovno odlučivati.

Ovo je već druga prvostupanjska presuda Horvatinčiću koju je viši sud ukinuo nakon žalbe.