PODIJELI

33 vinara iz devet vinogorja Zagrebačke županije predstavit će svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti na 1. reviji vina Zagrebačke županije čije će se svečano otvorenje održati u srijedu, 6. lipnja u hotelu Westin Zagreb (Ul. Izidora Kršnjavog 1) s početkom u 13 sati.

Budući da u paru sa šampionskim vinima najbolje ide sir, ovu jedinstvenu enološku priču upotpunit će sir „Dragec“, koji je ujedno i robna marka Zagrebačke županije, kao i 30-ak drugih domaćih sireva s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zagrebačke županije.

Revija, osim kušanja 153 vrsta vina i sira, donosi i dvije stručno vođene radionice. Jedna je radionica „Sir i vino“ na kojoj će posjetitelji moći naučiti sve o pravilnom sljubljivanju ovih dviju namirnica, dok će na radionici „Pjenušci Zagrebačke županije“ imati priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Također, prilikom otvorenja Revije bit će podijeljena šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.

Inače, Zagrebačka je županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Među najuspješnijim projektima posebno se izdvajaju županijske robne marke – poput Kraljevine Zeline i Portugizca Plešivice te projekt promocije vina s Vinskom kraljicom koja se u Županiji kontinuirano kruni od 2003. godine.

Posebni gosti Revije bit će vinari iz Slovenije, kao i slovenske vinske kraljice. (zž)

PODIJELI