PODIJELI

Sredinom lipnja ove godine zaboravite na sanjarenja o kraljevskim i carskim gradovima ili o tome kako biste voljeli uživo vidjeti kakvu okrunjenu glavu. Jer, prilika za to je i bliže nego što mislite. Sjedište nekadašnje Monarhije nakratko postaje Bjelovar. U čast osnivačice grada od 15. do 17. lipnja ove godine održava se Terezijana.
Na samo 80 kilometara udaljenosti od Zagreba i nešto više od sat vremena vožnje automobilom smjestio se Bjelovar, jedan od najmlađih hrvatskih gradova. Nalazi se na rubu Bilogore, nizinske gore na kojoj su se smjestila sela i brojna obiteljska gospodarstva koja pružaju usluge smještaja i autohtone seoske kuhinje. Ovdje se mirisi i okusi spravljeni po bakinim recepturama miješaju s kvalitetnim vinima, po kojima ovaj kraj postaje sve poznatiji. I da, zavest će vas zelenilo ove čarobne gore, gdje se još uvijek skrivaju mitološka bića očuvana u pričama i legendama ovog kraja. Ona samo čekaju da ih istražite, za nagradu pružit će vam se vidici na gotovo cijelu središnju Hrvatsku.
Tu se smjestio Bjelovar, grad pravilnog i prepoznatljivog rasporeda ulica, uređenih parkova i nezaobilaznog Korza, šetališta na kojem se najbolje osjeti gradsko bilo. Svoj službeni nastanak i razvoj može zahvaliti carici Mariji Tereziji. Njezinom odlukom grad je osnovan 1756. godine, isprva kao vojno, a poslije i gospodarsko središte ovog djela tadašnje Monarhije. Upravo u njezinu čast nastala je turistička manifestacija Terezijana, koja se tradicionalno održava svake godine u lipnju, a organizira je Turistička zajednica Bilogora − Bjelovar.


I dolazile su već okrunjene glave u Bjelovar, nije da nisu, ali se carica Marija Terezija već udomaćila među svojim pukom kojem svake godine dolazi u pohode. Upravo u ta tri dana, kako i dolikuje kad ti dođe carica i cijela svita plemstva, Bjelovar i Bilogora pokazat će ono najbolje što imaju. U sjećanje na vojnu povijest, bjelovarski graničari husari, kojima će se pridružiti i husari iz Mađarske, ali i druge povijesne postrojbe, sudjelovat će u samoj povorci caričina dolaska, ali će i ostale dane izvoditi svoje programe. Zahvaljujući oživljavanju vojnih postrojbi očuvana je i ponovno obnovljena pasmina konja gidran, a najljepši od njih moći će se vidjeti tih dana. Birat će se i najljepša kola i konji, autohtoni hrvatski hladnokrvnjak, koji je nekada bio znak bogatstva gotovo svakog dobrog seoskog gazdinstva. Sam bilogorski kraj poznat je i po svojoj plemenitoj divljači, pa je caričin dolazak prilika da se i najljepši primjerci iz carskih lovišta pokažu javnosti u suradnji s Lovačkim muzejom iz Zagreba.
Brojna kulturno-umjetnička društva iz Bjelovara i okolice izvući će najljepše nošnje iz bakinih škrinja, zapjevati i zaplesati u samom središtu grada. Kako je ova 2018. godina proglašena godinom europske kulturne baštine, pa se na razini cijele Europe slavi baštinska raznolikost, ovim programom pokazat će se bogatstvo bilogorskog folklora, nošnji, napjeva i plesova, kojima se čuva i naraštajima prenosi naš kulturni i tradicijski identitet.
Turistička zajednica pobrinula se da i najmlađi tih dana mogu uživati u kazališnim predstavama, nastupima klaunova i mađioničara, te brojnim drugim zabavama po parkovima i dječjim igralištima.
Nije carica samo osnovala Bjelovar, već je i na dugoj tradiciji sajmovanja i obrtništva uredila i kada se imaju održavati godišnji sajmovi u gradu. Na toj tradiciji brojna poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i mali proizvođači ponudit će najbolje od svojih proizvoda, kojima će ispuniti središnji gradski park u čijem se središtu nalazi najveći kameni glazbeni paviljon u Europi, koji zasigurno vrijedi vidjeti.

Budući da je Bjelovar statistički poznat kao grad s najviše kafića u odnosu na broj stanovnika, sasvim smo sigurni kako nećete biti žedni, a ni gladni. Za one koji između programa žele pogledati barem malo nogometa, preko velikog videozida bit će informirani o svemu što se događa na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Tijekom svih dana manifestacije na kraju večeri za zabavu su zadužene prave glazbene zvijezde. Nastupaju tamburaški sastav Fijaker, Hladno pivo, Halid Bešlić, te za kraj manifestacije Slavonske lole i Učiteljice.

Pa ima li bolje dobrodošlice za trodnevni boravak u Bjelovaru? Ako je carica zadovoljna i svake godine dolazi među svoje Bilogorce, zadovoljni ćete biti i vi. Uz programe Terezijane možete se zabaviti ili nešto naučiti, zatim istražiti Bjelovar, njegove ulice i trgove. Možda se čak zaputiti u istraživanje zelenih šuma i sela koja ga okružuju. Naravno, kucat će tih dana bilo grada, kao najjači otkucaj naše Bilogore.

(Slaven Klobučar)


Jeste li znali kako je sam nastanak Bjelovara vezan uz legendu o caričinom obilasku  Monarhije i jednom potrganom kotaču s caričine kočije. Prolazeći bilogorskim krajem u kojem je bila smještena carska vojska, potrgao se kotač, a kolara za popravak nigdje. Kako je naša carica bila nešto „veselije“ naravi, iskoristila je vrijeme kako bi što temeljitije pregledala stanje svojih trupa. I tako zadovoljena carica u znak zahvalnosti naloži da se osnuje Bjelovar, uređen grad gdje bi bile smještene carske pukovnije.

 

PODIJELI