PODIJELI

Na 25. obljetnicu tragične smrti najvećeg hrvatskog košarkaša u prometnoj nezgodi. Za upravljačem je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je završila s teškim ozljedama mozga. Poginuo je samo Dražen koji je u sudaru izletio kroz vjetrobransko staklo.

O Draženovoj veličini govori i izbor ESPN-a o košarkašima koji su zadužili NBA. Michael Jordan bio je najutjecajniji NBA košarkaš, ispred LeBrona Jamesa i Magica Johnsona, a Dražen Petrović je stavljen na 41. mjesto među 100 igrača koji su najviše utjecali na evoluciju košarke, na terenu i izvan njega.

ESPN sastavila je žiri od svojih stručnjaka koji rade na svim njihovim platformama (TV, radio, internetski portali), koji su glasovali više od 11.000 puta kako bi dokučili listu od 90 imena, dok je desetoricu najutjecajnijih odredio nešto uži krug komentatora i urednika.

Zanimljivo je kako su Amerikanci opisali Dražena:

“Prije Dražena Petrovića nije postojao internacionalni branič koji je mogao ne samo uspjeti u NBA ligi, već postati zvijezda. To je bilo nezamislivo… Europski braniči bili su prespori i premekani. A onda se pojavio Petrović – neustrašivi, precizni šuter koji je prkosno pogađao trice, nadmetao se u verbalnim provokacijama s najvećim zvijezdama lige i bio izabran u najbolju NBA momčad nekoliko mjeseci prije tragične smrti. U svemu je bio ispred svog vremena, košarkaši pionir u pravom smislu te riječi”.

PODIJELI