PODIJELI

Da su Novosti tjednik koji ‘provocira Hrvate’ i likuje nad ‘njihovim gubicima’ te na taj način pripadnike srpske manjine dovodi u ‘nepotrebnu konfrontaciju s većinskim hrvatskim narodom’, već su dobro poznate laži. No one su prošlog tjedna umalo postale dio službenog dokumenta Gradske skupštine Zagreba, pišu Novosti, tjednik srpske manjine u RH u najnovijem broju.

Spor između Novosti i stranke Neovisni za Hrvatsku je u pokušaju promjene Zaključka osude neprimjerenog ponašanja u Gradu Zagrebu, dokumenta kojim je u originalnom obliku Gradska skupština trebala osuditi nasilje i govor mržnje usmjeren protiv nacionalnih manjina. Zaključak je još u rujnu 2017. sastavio Marko Torjanac, gradski vijećnik nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, potaknut javnim spaljivanjem primjeraka Novosti od Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP-a. Torjančevo inzistiranje na formalnoj osudi toga čina, kao i apel MUP-u da provede istragu nad odgovornima i da ubuduće ne izdaje dozvole za ‘necivilizirane skupove zbog kojih bi se Zagreb trebao stidjeti’, nije naišlo na potporu vladajuće većine.

Novosti pišu da “je u 2018. nastavljeno s novim protumanjinskim ispadima: mazanjem svinjske masti preko osmrtnica građana islamske vjeroispovijesti i postrojavanjem pripadnika A-HSP-a u centru grada. Torjančev prijedlog Zaključka proljetos je nadopunjen informacijama o tim događajima”.

Kako pišu Novosti, Klub Nezavisnih za Hrvatsku kojim predsjeda Tomislav Jonjić, “dali su sebi još truda pa su se u novom pokušaju promjene Zaključka, pored Novosti, kroz bizarno širok spektar tema obrušili na niz neprijatelja, poput portala Index zbog ‘proglašavanja katoličkih hodočašća nekrofilskim orgijama’. Potom su napali zastupnike SDP-a, Radničke fronte i Nove ljevice koji su sudjelovali na prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita. Protuprijedlogom koji potpisuje Jonjić ničim izazvani odlučili su također obraniti od kritika Hod za život, manifestaciju protiv prava žena u organizaciji udruge U ime obitelji Željke Markić. Također su ustanovili da su Esih i Hasanbegović ti koji su napadnuti po spolnoj i nacionalnoj osnovi.”

Tomisla Jonjić nije ostao dužan. Na svom facebook profilu objavio je odgovor:

“Kako sam sit uvijek istih budalastih (iako ne sasvim nebitnih) priča, ni slova nisam objavio (a nije to učinila ni stranka Neovisni za Hrvatsku), o tome kako smo osujetili pokušaj zagrebačkoga gradskog zastupnika Marka Tornjanca da Gradsku skupštinu stavi u funkciju zaštite Pupovčeva izdvojenog pogona za nekretninski i slični biznis koji o trošku hrvatske države izlazi pod nazivom „Novosti“. Htjelo se, naime, da skupština osudi spaljivanje toga lista u režiji jedne marginalne strančice koja nosi pravaško ime, i da zatraži ograničenje prava na izražavanje mišljenja i okupljanje. Zato sam 30. svibnja 2018. napisao tekst amandmana koji smo podnijeli, apsolutno se protiveći bilo kakvom ograničenju bilo čijega prava na slobodu mišljenja, izražavanja i okupljanja, ujedno tražeći da skupština, ako prihvati ostatak srpskog prijedloga (makar ga potpisali tzv. antifašisti koji nisu nužno Srbi), osudi i napadaje na Hrvate, katolike i muslimane, da osudi ruganje „Novosti“ (i ne samo „Novosti“) s Hrvatima i Hrvatskom. Drugovi antifašistički poduzetnici iz izdvojenog pogona kompanije Plenković & Pupovac & Vrdoljak i družina nisu odoljeli, pa su nas, evo, napali: https://www.portalnovosti.com/corak-u-skupstini. Bezočno lažu da smo „kao žrtvu prikazali Željku Markić“. Kao primjeri nasilja nad Hrvatima i ruganja s njima u mom su tekstu amandmana spomenuti: hodočasnici u zagrebačkoj katedrali („tzv. katolički nekrofili“), Hrvatska vojska („Obadva su pala“), Hrvatska uopće („Lijepa naša lijepo gori“) te „Hod za život“, a od pojedinaca Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović kao primjeri „antifašističkog“ divljanja protiv žena i muslimana. Ali, neka ljudi lažu i neka se pjene. Imaju i zašto, a imat će još više…”

Novosti zaključuju kako su “Zaključak i protuprijedlog što ga Torjanac naziva ‘bizarnim i agresivnim pokušajem kojim se cijeli dokument nastojalo pretvoriti u farsu’ i ovog puta povučeni s dnevnog reda Skupštine.”

– Dokle god je na snazi politička trgovina u kojoj gradonačelnik Bandić ovisi o revanšističkoj i revizionističkoj, filoustaškoj stranci odnosno Nezavisnima za Hrvatsku, dotle će prava manjina u Zagrebu ostati degradirana, a govor mržnje neosuđen – zaključio je Torjanac u razgovoru za Novosti.

PODIJELI