PODIJELI

HŽ infrastruktura (investitor) i tvrtka Swietelsky (izvođač radova) potpisali su 614,4 milijuna kuna vrijedan ugovor o modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge na dionici od Zaprešića do Zaboka.

Iz Kohezijskog fonda EU osigurano je 85 posto potrebnih sredstava, a preostalih 15 posto su sredstva državnog proračuna. Ugovor je, u prisustvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, potpisan u Zaprešiću. Potpisivanju je prisustvovala i zamjenica župana Nadica Žužak.

Modernizacijom pruge od Zaprešića do Zaboka, ukupne duljine 23,8 kilometara, maksimalna brzina prometovanja vlakova povećat će se na 120 kilometara na sat, vrijeme putovanja brzih vlakova skratit će se za oko 50 posto, kompletna dionica pruge će se elektrificirati, rekonstruirat će se kolodvori Novi Dvori (Zaprešić), Luka, Veliko Trgovište i Zabok, kolodvor u Zaboku će se razdvojiti na putnički i teretni dio, u stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci izgradit će se novi peroni, nadstrešnice i parkirališta, ugradit će se novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji, modernizirat će se 15 željezničko-cestovnih prijelaza…

– Ovo je životno važan i strateški projekt za Hrvatsko zagorje, ali i cijelu RH. Jedino ovakvim, velikim infrastrukturnim projektima možemo pomoći hrvatskom gospodarstvu. Ovo je i najava velikoga investicijskog ciklusa u željeznicama – rekao je ministar Oleg Butković, dodavši da su u protekla tri tjedana potpisani ugovori za projekte u željeznici vrijedni 1,3 milijarde kuna.

Ministrica Žalac je rekla da veseli što će se za gotovo 100.000 stanovnika koji gravitiraju trasi pruge od Zaprešića do Zaboka prepoloviti vrijeme putovanja. – Veseli i što su i ostali veliki projekti iz prometa koji se financiraju iz EU fondova pred potpisivanjem ugovora o izvođenju radova – dodala je ministrica.

Prije potpisivanja ugovora prisutnima su se, uz ostale, obratili i gradonačelnici Zaprešića i Zaboka – Željko Turk i Ivan Hanžek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

pruZamjenica Žužak je podsjetila da Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb rade na projektu integriranoga prijevoza putnika, kojemu je okosnica željeznica. – I naš projekt, kao i ovaj ima isti cilj – jačati željezničku infrastrukturu kako bi stanovnici putovali brže i sigurnije – rekla je zamjenica Žužak.

PODIJELI