PODIJELI

Liječnici koncesionari primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, od danas su u bijelom štrajku, To znači pacijente pregledavaju sporije, odnosno rade samo posao unutar limita koji im plaća HZZO.

Iz Hrvatske liječničke komore u priopćenju ističu kako su liječnici šokirani izmjenama koje je u Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti unio resosni ministar Milan Kujundžić.

Apeliraju na premijera Plenkovića i ministra Kujundžića da ne usvajaju zakon u predloženom obliku jer će, upozoravaju, izazvati dugoročne neželjene posljedice za primarnu zdravstvenu zaštitu, pacijente i liječnike. Ne bude li bijeli štrajk donio željene rezultate, iz Komore najavljuju prosvjed liječnika na Markovom trgu za 27. lipnja, kada bi se Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti trebao naći na sjednici Vlade.

Udruge koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave – da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju.

Smatraju da se ministar Kujundžić želi dodvoriti županima koji žele nadzirati tko će od liječnika moći ići u privatnike.

PODIJELI