PODIJELI

Radni sastanak s gradonačelnicima i općinskim načelnicima, županom i njegovim zamjenicima, održao je ministar državne imovine Goran Marić. Razgovaralo se o provedbi Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je u primjeni od kraja lipnja.

„Od velikog nam je interesa suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Potencijal gospodarskog rasta, zaposlenost, porast prihoda, i JLS-a i državnog proračuna, u velikoj se mjeri temelji na aktiviranju zapuštene, napuštene i opustošene državne imovine“, rekao je ministar Marić, pojasnivši da su tri moguća rješenja aktiviranja državne imovine (zemljišta, objekata, poslovnih prostora, stanova…).

„Kada je vaš zahtjev opravdan i obrazložen razlozima poticanja gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana, ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka…, nekretnine možete dobiti bez naknade. Za ono što se ne može dobiti bez naknade, a interesira vas, angažirajte sudskog vještaka koji će procijeniti vrijednost nekretnine, dostavite to u Ministarstvo i bit će vam omogućen njezin otkup. I treća mogućnost je prodaja nekretnina na javnom natječaju. Dobro proučite Zakon, jer velike su mogućnosti da imovinu, ako dostavite potrebnu dokumentaciju, dobijete bez naknade“, naglasio je ministar Marić. Svaki zahtjev, rekao je, rješavat će se individualno, zato je prisutne gradonačelnike i općinske načelnike pozvao da se s konkretnim prijedlozima obrate Ministarstvu koje će svima, u roku od tri dana, organizirati sastanak.

Ministar je rekao da novi Zakon nije stranački, ni ideološki niti zakon interesnih skupina, već zakon kojim se želi trajno, u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave, aktivirati državna imovina.

„Ovo je prvi zakon kojim se nešto prenosi u vlasništvo JLS-a, ovo je istinski reformski i decentralizacijski zakon, poticajan i motivirajući za ekonomsku aktivnost, investicije, ulaganja… Njime Vlada RH čini napore da, aktiviranjem državne imovine, omogući razvoj gradova i općina i ostanak mladih u RH“, rekao je ministar.

PODIJELI