PODIJELI

Institut za javne financije predstavio je rezultate četvrtog ciklusa istraživanja pod nazivom Transparentnost proračuna lokalnih jedinica koje je provedeno na svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

IJF je analizirao i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Grad Zagreb se nalazi u skupini od samo 14, od ukupnih 128 hrvatskih gradova, koji su objavili svih pet dokumenata vrednovani u analizi: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. Grad Zagreb je također u skupini jedinica ocijenjenih odličnima po web stranicama na kojima se građani mogu vrlo lako snaći.

PODIJELI