PODIJELI

Nevjerojatan splet okolnosti: prometna nesreća u okolici Samobora, samoborska hitna tzv. T1 ekipa s liječnikom odlazi na teren; osobi u Samoboru pozli i kreće ekipa (opet T1 s liječnikom) iz Zaprešića jer Samoboraca nema; pozli mladiću (21 godina) u Zaprešiću i na teren stiže T2 ekipa, samo medicinsko osoblje bez liječnika; u pomoć stiže T1 tim iz Jastrebarskog, ali mladiću više nema pomoći; u isto vrijeme intervenciju traži i osoba u Jaski, ali njihov tim je u Zaprešiću… i ona umire.

Dvije nepotrebne smrti uz pun angažman raspoloživih liječnika i osoblja, ali očito – nedostatnih.

I onda kreće lavina nakon sasvim opravdanog pitanja: tko je kriv?

Prvi je na udaru bio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Ali on se ne osjeća krivim: “Hitna pomoć nije u ingerenciji grada nego županije. U tom momentu doktora nije bilo. Kada govorimo o pitanjima organizacije pokazalo se da ovakva organizacija nije dobra, na to smo i ukazivali. Naš grad sufinancira nabavu vozila i defibrilatora, ali u okvirima postojeće organizacije Hitne medicinske pomoći to nije dovoljno.”

Oporba mu ne ostaje dužna. Denis Begić uime kluba vijećnika SDP-a žestoko napada Turka: “Već godinama predlažemo gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Zaprešića sufinanciranje još jednog tima hitne pomoći. U posljednje tri godine, službenim amandmanima na godišnje proračune tražimo skromnih 650 tisuća kuna u tu svrhu, kao i povratak dežurstva ljekarne od 0-24 sata. Postojeći timovi hitne pomoći i dežurna ljekarna ukupno pokrivaju čak 65.000 stanovnika grada Zaprešića i okolnih općina. Nije nam namjera ovo koristiti u dnevno politička prepucavanja, niti za dobivanje političkih poena prozivanjem bilo koga za krivnju, jer nažalost jedan je mladi život nepovratno izgubljen. No, moramo stati u obranu interesa građana grada Zaprešića.

Nadamo se da će naš prijedlog sada konačno biti i prihvaćen, jer ovo nije jedini slučaj u kojem je sustav zaprešićke hitne pomoći zakazao zbog nedovoljnog broja zdravstvenog osoblja i neodgovarajuće opremljenosti.”

Oglasili su se svi prozvani. Šef županijske hitne pomoći također je tražio još timova, tražila je Zagrebačka županija jer su bili svjesni opasnosti, ali o rasporedu i brojnosti odlučuje ministar Kujunđić koji se pravi grbav: “Dao bih ostavku da sam odgovoran, ali ovdje ne vidim osobnu odgovornost!?” Dodaje kako traži liječnike, ali njih nema.

Nevjerojatno! Kao da je osiguranje zdravstvene službe naš posao, a ne njegov. Svi mi građani ove zemlje uplaćujemo u zdravstvenu blagajnu i očekujemo adekvatnu zaštitu. Ako osiguranje osnovnih uvjeta za zdravstvenu pomoć nije posao ministra, onda je bolje da ministarstva ni nema. Umjesto debelih plaća za ministra i njegovu svitu “koja nije odgovorna ni za što u zdravstvu”, taj se novac može uložiti u liječnike, Za početak, za solidne plaće zbog kojih neće morati tražiti kruh u inozemstvu. Kao da nismo svi u istoj zajednici – Europskoj uniji.

PODIJELI