PODIJELI

Željko Marušić/autoportal.hr

Činjenica da su tri osobe poginule u Alfa Romeu 159, s pet Euro NCAP zvjezdica za sigurnost, te da je 23-godišnjakinja ispala iz sportskog Mercedesa, ukazuju na nevezivanje sigurnosnim pojasom!
‘Alfisti’ nikada nisu prihvatili Alfa Romeo 159, ni 2005. kad je predstavljen, ni naknadno, sve do 2011., kad je ugašen. Jednostavno, smatraju ga premasivnim, preteškim i stoga nedovoljno okretnim, dinamičnim i poletnim, kao da je izdao temeljnu odrednicu Alfa Romea – nije ‘Cuore sportivo’ (tal. ‘Sportsko srce’).
Još gore, ‘izdao’ je najveću legendu nekad slavne marke iz Milana, jer je Giuseppe ‘Nino’ Farina 1950. prvo prvenstvo Formule 1 osvojio u bolidu Alfa Romeo 159!
‘Alfistima’ uzor je bio i jest poletan Alfa Romeo 156, ‘Europski auto 1998. godine’, ‘fun-to-drive’ jurilica, čija se dinamičnost temelji na perolakoj karoseriji, bez bitnih elemenata pasivne sigurnosti. Kad su naknadno ‘isplivali’ katastrofalni rezultati crash testa, mnogi su se uhvatili za glavu. Zbog toga sam više puta, na upit savjetujem li ‘povoljnu’ kupnju rabljenog 156, rekao – Ne, to je ‘mrtvački sanduk’, savjetujem 159!
Tržišni Alfa Romeo slavne oznake 159 napravljen je na masivnoj i čvrstoj platformi GM Epsilon, jednako kao i Opel Vectra C, Saab 9-3, Chevrolet Malibu i Cadillac BLS (posljedica kratkotrajnog ‘braka’ General Motorsa i Fiata). Zbog toga je 250 kg veće mase od 156-ice, pa ga mnogi ‘Alfisti’ zovu ‘kravom’. Ali, zbog toga je pokazao izvrsna sigurnosna svojstva na crash-testu i osvojio 5 zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP testu.
U tom osporavanom, ali vrlo sigurnom talijanskom automobilu s ‘njemačkim genima’, karavanskoj inačici Sportwagon, jučer su skončale tri osobe, uslijed gubitka kontrole i zanošenja ulijevo u desnom zavoju, nakon izlaza Bobovica s autoceste A3, u smjeru Samobora/Bregane te srazom u veliki kamion s instaliranom građevinskom dizalicom i prikolicom.
Usprkos golemoj masi tegljača, prilično očuvani putnički ‘zaštitni kavez’ 159-ice nakon teškog sudara, pogotovo s lijeve strane, pokazuje da tu nisu trebale poginuti tri osobe, da su sve bile propisno vezane sigurnosnim pojasom! Pogotovo što brzina, premda izvjesno nedopuštena i neprilagođena, ni približno nije bila kao Mercedes-AMG-a, iz kojeg je, prošlog petka u Ilici, katapultirana 23-godišnjakinja te završila pod kotačima vozila iz suprotnog smjera. Taj ishod jako upućuje da zlosretna djevojka nije bila vezana!
Dobro je poznato da se mnogi ‘frajerski’ ne vežu na prednjim sjedalima, bilo da pojas ‘vežu’ iza leđa, bilo da umetnu ‘lažni’ umetak, bilo da elektronički ugase iritantni zvučni signal. To izaziva dodatne sigurnosne probleme. U prva se dva slučaja zračni jastuk eksplozivno napuhuje pri sudaru, što povećava opasnost za nevezane osobe, a u trećem ne napuhuje, pa tijelo pri sudaru slobodno nalijeće na prednju armaturu i vjetrobran.
Dok se sprijeda više od 90 posto vozača i suvozača, ipak, vezuje, straga je udio vezanih manji od 50 posto! A to je velik problem, jer se osoba koja straga sjedi nevezana, čak i dijete, pri sudaru, uslijed inercije, pretvara u projektil te, osim sebe, može usmrtiti osobe na prednjim sjedalima. Nije isključeno da se to dogodilo jučer nadomak Samobora.
Krivnja je i na policiji, koja rijetko kontrolira vezanost sigurnosnim pojasom, koji je najvažniji sigurnosni element automobila, važniji od zračnih jastuka! Također, kazne su preniske, po članku 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama 500 kn, odnosno samo 250 kn pri plaćanju u kratkom roku.
Žalosna činjenica o prevelikom udjelu nevezanih osoba u vozilima na našim cestama ukazuje na nužnost sljedećih mjera:
1. Policija treba pojačati kontrole vezanosti sigurnosnim pojasom osoba u automobilima, posebice na stražnjim sjedalima.
2. Kaznu za nevezivanje sigurnosnim pojasom treba povisiti s 500 na 1000 kn.
3. Ceste treba premrežiti kamerama visoke razlučivosti, umreženim u policijsko-pravosudni sustav, kako bi se kontrolirala brzina, razmak među vozilima, prolasci kroz raskrižja, zaustavljanje pred zebrom, korištenje mobilnih uređaja… i – propisano korištenje sigurnosnih pojaseva!
A da je na dionici, kojom se Alfa Romeo 159 Sportwagon sjurio u desni zavoj (mnogi tu pokazuju ‘vozačko umijeće’, jer ima geometriju staze), bila radarska kamera, čije izmjere i snimke vrijede kao dokaz na sudu, neodgovorni bi se vozač teško upustio u to. Pametnome dosta!

PODIJELI