PODIJELI

Besplatni osnovni komplet udžbenika za sve učenike osnovnih škola, odlazak trosmjenske nastave u povijest otvorenjem 30 milijuna kuna vrijedne dograđene OŠ Bistra i otvorenje energetski obnovljene 130 godina stare Područne škole Desinec obilježit će početak nove školske godine u Zagrebačkoj županiji – rečeno je na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Zagrebačke županije.

U školskoj godini 2018/19 osnovnu školu na području Zagrebačke županije će pohađati 25.523 učenika od čega 3123 prvašića. „Ove godine u odnosu na prošlu upisano je 65 učenika manje. Ako pogledamo trendove u posljednje 4 godine broj učenika je u blagom padu, ali stabilan. Provodimo čitav niz mjera kako bi mladim obiteljima osigurali kvalitetne uvjete za život u županiji, a jedna od posljednjih je i 12 milijuna koja koje smo osigurali za besplatne udžbenike“, rekao je župan Stjepan Kožić podsjetivši kako je Zagrebačka županija jedna od rijetkih koja daje i naknade za novorođenčad.

Zagrebačka županija je osigurala osnovni paket udžbenika, a mnogi gradovi i općine uključili su se s vlastitim sredstvima tako da će većini djece biti osigurana i dopunska nastavna sredstva poput radnih bilježnica, atlasa, likovne mape. Udžbenici su u nekim školama već podijeljeni, a u ostalim će ih djeca dobiti prvog dana škole. Zbog problema oko javne nabave, knjige će kasniti nekoliko dana u školi u Bistri te u školama kojima je osnivač Grad Vrbovec. „Ovim putem želim apelirati na roditelje u Bistri i Vrbovcu ili bilo kojoj drugoj školi u kojoj će se možda tijekom sljedećeg tjedan pojaviti eventualni problem. Ne brinite! Sva djeca će dobiti knjige, a do tada nastavnici će osigurati nesmetano provođenje nastave“, poručio je Kožić.

Tijekom cijelog ljeta u OŠ Bistra provodili su se završni građevinski radovi. Podsjetimo, radovi na dogradnji ove 30 milijuna kuna vrijedne investicije započeli su u listopadu 2016. godine, a dograđena je neto površina od 1583 m2. Radovi su obuhvatili povećanje površine škole s kuhinjom i pripadajućom opremom, blagovaonicom, garderobom, sanitarnim čvorovima, spremištima, prostorom za pedagoga i logopeda, dizalom, knjižnicom, zbornicom, administrativnim prostorijama te 8 učionica s pripadajućim kabinetima. „Iako smo svečanost otvorenja planirali za prvi dan škole, odgodit ćemo je za sredinu rujna. Tijekom ljeta radili su se neplanirani radovi u kuhinji na zahtjev statičara, a radi postupka javne nabave još čekamo dio novih školskih klupa i dodatnu opremu. Ono što je najvažnije djeca u Bistri više neće ići u školu u tri smjene, a na raspolaganju će im biti nova moderna škola“ – zaključio je Kožić naglasivši da je od 30 milijuna kuna Zagrebačka županija sama osigurala 29 milijuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja milijun kuna.

Prvog dana škole u rad će biti puštena energetski obnovljena 130 godina stara Područna škola Desinec. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju ju Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna. „Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na bio masu, očekivani energetski razred biti će B“, pojasnio je Kožić nadodavši kako će se djeca zasigurno razveseliti jer je napravljeno i kompletno unutrašnje uređenje škole. Inače, područnu školu u Desnicu pohađa 66 djece.

I u ovoj školskoj godini nastavlja se projekt „Prsten potpore“ u sklopu kojeg će 117 pomoćnika u nastavi raditi sa 129 učenika s teškoćama u razvoju u 26 osnovnih i 8 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020. odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok ostatak sredstava u iznosu 8.845.548,80 kn osigurava Zagrebačka županija. U školskoj godini 2017./2018. projekt se provodio u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija te je u sklopu njega bilo angažirano 110 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi za 124 učenika s teškoćama u razvoju. U školskoj godini 2016./2017. u projekt su bila uključena 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi za 102 učenika s teškoćama u razvoju u 32 osnovne i srednje škole, a 2015./2016. godine 70 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi za 80 učenika u 28 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija.

PODIJELI