PODIJELI

Na 68. Hanžekovićevom atletskom memorijalu srušeno je ukupno pet rekorda mitinga, a Andrea Ivančević postavila je hrvatski rekord na 100 metara prepone.

Aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja Sandra Pwerković imala je izvrstan nastup na Hanžeku, u bacanju diska slavila je hicem od 67,60 metara i uzvratila pobjednici Dijamantne lige, Kubanki Yaime Perez koja je bila druga s 64,78 metara.

– Nakon Bruxellesa nisam imala prospavanu noć, naravno da nisam bila zadovoljna porazom u Dijamantnoj ligi. Nisam protiv pravila, ali došla sam tamo bolesna, imala sam peh prvi put nakon sedam godina i ispustila sam ‘dijamant’. Tako poražena i depresivna, stigla sam u Zagreb, bacala ovdje u mokrom krugu, presretna sam zbog pobjede na Hanžeku. Meni ovo znači kao hitac od 70 metara prošle godine. Najljepše je bacati kod kuće, ali tu su i moji najveći kritičari. Naviknula sam ljude na hice preko 70 metara, a do mog pojavljivanja 2008. godine su se osvajale zlatne medalje sa 64 metra – rekla je raspoložena Sandra Perković.

Andrea Ivančević otrčala je utrku života ove godine na Hanžeku, s 12.85 sekundi na 100 metara prepone srušila je za dvije stotinke svoj i hrvatski rekord star tri godine.

– Ne mogu reći koliko sam sretna što sam nakon svega što je bilo ove sezone, upravo na svom najdražem stadionu i najdražem mitingu postavila novi hrvatski rekord. Nisam se bojala nikakvog vremena, već samo svoje pogreške. Čim sam ušla u cilj, znala sam da je to – to. Za sljedeću sezonu mogu najaviti još bolje rezultate, znam da u sebi imam rezervi, moram poboljšati tehniku, a samopouzdanja mi nikad ne nedostaje.

Na 100 m prepone Ivančević je bila četvrta u iznimno jakoj konkurenciji, a Amerikanka Sharika Nelvis je za stotinku (12.65 sekundi) iznenadila sunarodnjakinju i favoritkinju ove utrke Briannu McNeal, aktualnu olimpijsku pobjednicu. Treća je bila prošlogodišnja pobjednica Christina Manning (12.79), dok je karijeru baš u Zagrebu ovom utrkom zaključila Dawn Harper-Nelson.

U memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110 metara prepone slavio je Orlando Ortega s vremenom 13.39 sekundi, a Kubanac sa španjolskom putovnicom bio je brži od Devona Allena (13.50) i Allena Crittendena (13.52).

U skoku s motkom, Rusa Timur Morgunov je srušio rekord mitinga preskočivši 5.76 metara. Južnoafrički skakač u dalj Luvo Manyonga već je u prvom skoku srušio rekord mitinga – 8,46 metara.

Nekadašnji olimpijski doprvak Nijel Amos iz Botsvane bio je najbrži na 800 metara istrčavši izvrsnih 1:44.08 minute. Kenijka Lilian Kasait Rengeruk slavila je na 3000 metara 8:33.37, što je za 3.75 sekundi bolje od rekorda koji je od 2009. držala Etiopljanka Wude Ayalew. U bacanju diska slavio je aktualni pobjednik Dijamantne lige, Jamajčanin Fedric Dacres koji je pobjedu potvrdio u posljednjoj seriji hicem od 68.17 metara.

Jedan od šlagera natjecanja na Hanžeku ove godine bila je utrka na 1500 metara u kojoj je slavio svjetski prvak Etiopljanin George Meitamei Manangoi rezultatom 3:32.52. Ramil Guliyev, svjetski i europski prvak na 200 metara, najavljivao je rušenje svog rekorda iz 2015. na Hanžeku (19.88 sekundi), ali je na kraju zaostao za pobjednikom Alonsom Edwardom (20.17 sekundi).

Na 100 metara, najbrža ove sezone u svijetu Marie-Josee Ta-Lou bila je najbolja na Mladosti, svjetska doprvakinja slavila je rezultatom 11.05 sekundi.