PODIJELI

Uoči zasjedanja Sabora zastupnik Snage Goran Aleksić putem facebooka obratio se biračima s izvješćem o učinjenom i najavom novih akcija. Izvješće prenosimo u cjelosti:

“Od sutra započinje 9. sjednica ovoga saziva Hrvatskoga sabora. Ponovno ćemo uzalud govoriti što bi bilo potrebno, ponovno će HDZ i sateliti odbijati sve što predložimo mi koji nismo sateliti, i ponovno ćemo gledati i slušati besplodna prepucavanja. Ali, postoje neke stvari koje su jako dobre za društvo, a to je fakt da je saborska govornica prilika da zastupnici koji predstavljaju svoje biračko tijelo kažu u njegovo ime što je to što ne valja, i što je to što bi se moglo popraviti. Pa onda tim govorom možda pomognu da neke stvari krenu s mjesta, da se planine ipak malo pomaknu.

Podsjetit ću vas što sam govorio i tražio:

1. Govorio sam da su neugovorene fiksne kamatne marže nezakonite i tražio sam da se one zakonom reguliraju. Predložio sam zakon kojim bi to bilo riješeno, ali zakon je vlast odbacila. Rezultat – i dalje banke naplaćuju nezakonite kamate.

2. Govorio sam da je potrebno vratiti sustavno riješiti vraćanje preplaćenih kamata građanima na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude. Predložio sam zakon i za to, vlast ga je odbacila, i građani nisu obeštećeni. Onih nekoliko tisuća ljudi koji su zasad pokrenuli sudske sporove mogu očekivati da će svakako dobiti svoj novac.

3. Govorio sam da bi trebalo obrnuti redoslijed naplate dugova, tako da se glavnica naplaćuje prije kamate. Vlast je i taj zakon odbacila.

4. Predložio sam da se smanje troškovi ovrhe te da se ovrha na nekretninama značajno ograniči izmjenama Ovršnog zakona. Taj zakon je na dnevnom redu, ali ne znam kada će doći na raspravu.

Ono o čemu sam često govorio u Saboru, dokazano je bilo istinito, i to 100%, pa evo da i to dokažem faktima:

1. Govorio sam da neće biti zastare potraživanja u procesima na temelju kolektivne sudske presude – Vrhovni sud RH je potvrdio da je tako.

2. Govorio sam da su nezakonite fiksne kamatne marže koje nisu ugovorene – Vrhovni sud je i to potvrdio u sklopu svoje odluke o zastarama.

3. Govorio sam da euro i kunski dužnici imaju pravo tužiti i dobiti svoj novac, i to je potvrđeno pravomoćnom sudskom presudom o kojoj je 17.9.18. javnost izvijestila Udruga Franak.

4. Govorio sam da je valutna klauzula CHF nepošteno ugovorena, i da je zbog toga ništetna. I to je potvrđeno pravomoćnom odlukom Visokoga trgovačkog suda.

U sljedećem razdoblju mojega rada svakako ću ponovno pokušati riješiti problem neugovorenih marži, a svakako ću pokušati sustavno riješiti i obeštećenje svih oštećenika na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju franak.

Moja agenda u Hrvatskome saboru jest – ISTINA!

Borit ću se i dalje svim srcem za pravo i pravdu!”

PODIJELI