PODIJELI

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Zagreb je i ove godine priredio bogat program.

Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:

– ganizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja;

– eli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna;

– ilježili su Dan bez automobila, 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).

U 2017. kampanja je srušila rekord u broju sudionika; 2.526 velikih i malih gradova iz 50 zemalja organiziralo je aktivnosti tijekom ovog tjedna.

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila, kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili niše područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. Grad Zagreb tradicionalno zatvara za promet motoriziranih vozila središte Grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom u vremenu od 08,00 – 22,00 sata.

PODIJELI